2018. december 2., vasárnap

Hogyan használjuk (ki) a ravelryt – 1. rész. (Regisztráció, belépés, első projektoldal)


Régóta terveztem már ezt a posztsorozatot, a KicsiKató blog 11. születésnapja pedig pont megfelelő indoknak tűnt, hogy végre nekiüljek.  

Mindegy, hogy a fonalfeldolgozás melyik formáját űzöd, előbb-utóbb belefutsz ravelry-s linkekbe, ha mintát keresel, de hidd el, ennél sokkal több mindenre jó ez az oldal. Hogy mi mindenre, azt megpróbáljuk körüljárni ebben a sorozatban, mégpedig úgy, hogy az angolt nem vagy kevésbé jól ismerők  is elboldoguljanak majd. Biztos, hogy nagyon szájbarágós és túl részletes lesz, főleg azoknak, akik már használják.  Ahogy pedig haladunk a témákban, annál kevesebbet kell majd magyarázni, hétről hétre rövidülnek majd a tutorialok, ígérem!


S hogy mi is a ravelry? Egy olyan oldal, ami sok mindent és mindenkit gyűjt egy kupacba. Mintákat, tervezőket, fonalakat, alkotókat, felhasználókat és elképzelhetetlenül sok  információt. De tudjátok mit? Inkább vágjunk bele:

Hogyan használjuk (ki) a ravelryt – 1. rész. (Regisztráció, belépés, első projektoldal)

REGISZTRÁCIÓ
Nyisd meg a böngésződben a www.ravelry.com oldalt. Ha még nem regisztráltál korábban, kattints a „join now” (csatlakozz most!) linkre.

Írd be az email címed és kattints az „email me a signup link” gombra.

Ha ezt a feliratot látod, már mehetünk is az email fiókodba,

ahol jó eséllyel már ott vár a regisztrációs email. Nyisd meg és kattints a benne található regisztrációs linkre!

Először válassz magadnak egy felhasználónevet, lentebb pedig írj be egy legalább 7 karakter hosszú jelszót, majd ismételd meg! Ha megvagy, katt a „create my account” gombra.

Ha olyan felhasználónevet adtál meg, ami még nem volt foglalt, már bent is vagy az oldalon! Ezen az üdvözlő oldalon találsz pár információt a használatról és a lehetőségekről, nyugodtan nézd át őket, vagy akár ugorhatunk is rögtön tovább!


AZ ELSŐ PROJEKTOLDAL
A ravelry azért is szuper, mert ha szorgalmasan feltöltögeted az adatlapodra az aktuális projekt részleteit, akár évek múlva is visszakeresheted, mikor mit kötöttél/horgoltál, milyen fonalból… A projektjeidet kétféleképpen éred el: vagy kattints a jobb felül látható „notebook”-ra, vagy ha máshol jársz, de látod a bal oldalon a projects, handspun stb listát, onnan is megnyithatod a legfelső „projects” szóra kattintva.

Egyelőre üres, hozzuk létre az első projektoldalt! Kattints az „add project”-re!

Először válasszuk ki, milyen technikával készül az alkotás. Crochet (horgolás), knitting (kötés), loom knitting (kötőkeret), machine knitting (gépi kötés), weaving (szövés) vagy spinning (fonás).

Adj nevet a projektednek (akármi lehet), eggyel lentebb pedig írd be a minta nevét, amiből dolgozol, majd a continue-ra. <>

Válaszd ki a mintát, ami használsz, kattints a mellette lévő „choose this pattern”-re.

Elérkezett az izgalmas rész, ahol mindenféle infókat megadhatunk a projektünkről. Gyorsan fussuk át a lehetőségeket. Természetesen nem kell minden részt kitöltened, csak amit tudsz vagy szeretnél.

made for: kinek készült
link to raveler: ha olyannak készíted, aki szintén ravelrys, beírhatod a felhasználónevét
finish by: mikorra szeretnéd befejezni
size made: melyik méreten dolgozol
tags: beírhatsz címkéket
needles: tűk
status: in progress (folyamatban lévő projekt)
alatta a progress rész melletti szürke részre kattintva jelezheted magadnak, nagyjából hány százaléknál tartasz
started: megadhatod a kezdés napját
completed: itt jelöljük majd a befejezés napját
lentebb láthatsz a kiválasztott mintádról pár adatot. a nevét, tervező nevét, a csillagokkal jelölheted majd, mennyire ajánlod a mintát másoknak, a „my difficulty rating”nél pedig beállíthatod majd, mennyire találtad bonyolultnak átlagosan a mintát.  az én pulcsimat 898-an kötik vagy kötötték már meg (legalábbis ennyi projektoldalt hoztak létre) és 2796 bakancslistán szerepel, de ennyire ne szaladjunk előre. :)

add needle: kattints erre, ha kötsz és válaszd ki, melyik méretű tűvel dolgozol. többet használsz, több tűméretet is megadhatsz.
ha horgolsz, katt az add hook-ra

gauge: ha ügyes voltál és kötöttél kötésmintát, beírhatod magadnak, hány szem/sor lett az adott tűvel
yarns: megadhatjuk, milyen fonalból dolgozunk. próbáljuk ki az „add yarn” opciót!

mondom én, hogy nem fukarkodnak az információmennyiséggel. :)
felülre írjuk be a fonal márkáját, majd kattintsunk a mellette lévő jelre!

válasszuk ki a márkán belül, hogy melyik fonalfajtával dolgozunk. <>

nézzük a többi lehetőséget:

colourway: színárnyalat
closest color: melyik színhez áll a legközelebb?
dye lot (ha jelzik a fonal címkéjén)
skeins: motring

purchased at: hol vettük
date: mikor
az adatlap legalján találjuk a notes részt. ide bármikor bármit feljegyezhetünk magunknak és higgyétek el, érdemes is! én igyekszem feljegyezni a változtatásokat mindig, illetve ha minta nélkül dolgozom, akkor a fontos részeket és számokat.

ha mindennel megvagyunk, kattintsunk a save changes-re!

Íme, elkészült az első projektünk adatlapja! Kattintsunk a my notebook-ra jobb oldalon felül, ezzel visszatérünk arra az oldalra, ahol majd az összes projektünket látjuk.
A projektek alatt azt látjuk majd mindig, hogy hány projektbe hány méter fonalat dolgoztunk bele. Hoppá-hoppá, elrontottuk, a fonal feltöltésénél véletlenül azt jelöltük meg, összesen mennyi fonalunk van, ez az 1200 méter egyelőre nem lesz jó, hiszen most kezdtük kötni a pulcsit. 

Menjünk vissza és javítsuk ki! Katt a projektünk nevére vagy alatta az (egyelőre még) üres négyzetre!
Kattintsunk az „edit project”-re a jobb oldalon.

A skeins résznél töröljük ki a hármast, ez okozta a galibát (hiszen itt nem azt adjuk meg, hány motring fonalunk van összesen, hanem hogy mennyit használtunk fel), aztán alul kattintsunk a „save changes”-re!

Ha visszatérünk a projects oldalra, látjuk, hogy sikeresen eltűnt a felirat, ügyesek voltunk. Ha visszamenőleg javítanánk, bármikor megtehetjük azt az edit-re kattintva.


Következő alkalommal készítünk magunkról egy adatlapot és elkezdünk ismerkedni más felhasználókkal. Remélem, akkor is velem tartotok és együtt maradunk KicsiKató 12. életévében is! :)

És most végre: cheers! :)))))



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails