2015. január 15., csütörtök

kell a térkép!

Sokat gondolkodtam, mi legyen a következő pont, aztán az élet elém dobta a feladatot. Először egy nagyon kedves barátnőm (és hétköznapi példaképem) mesélt arról, hogy változtatta meg az életét és lett egyre céltudatosabb, aztán Bálint is blogolt egyet a célok eléréséről. Hát akkor fussunk neki!               

Talán ez a téma a legkevésbé hiteles tőlem, hacsak nem értékeljük, hogy hány éve küzdök magammal, a rossz berögződésekkel... Tipikusan én vagyok (voltam) az, aki kigondolta, mit akar, hátradőlt és várta a sültgalambot. Az meg sose jött. Megint kigondoltam, megint vártam, megint nem történt semmi. Viszonylag értelmesen gondolkodó emberi lénynek tartom magam, de esküszöm, sokáig nem jöttem rá, hol a hiba a képletben. Okoltam mindenkit, a mérleget, az anyagi helyzetet, a keleten ébredő napot, a társadalmat... akármit akartam elérni és nem sikerült, mindig más volt a hibás. Miközben én voltam sült bolond. :)

Ha tudjuk, hova akarunk eljutni, az egy szuperjó kezdet!! De tényleg, nézzetek csak körül, hány ember tengődik az életében úgy, hogy semmi, de semmi célja nincs. Szóval kell a cél. Na de hogy jutunk el A pontból B-be? Ehhez bizony két dolog szükséges és egyik sem nélkülözhetetlen: az útvonal és a jármű. Egyik se működik a másik nélkül. (Oké, útvonal nélkül még lehet szerencsénk, de ritkán:))

A térképünket magunknak kell megrajzolni, hiszen nem mindegy, honnan hová tartunk, bringával vagy repülőgéppel tudunk menni?  Legjobb ezt írásban (tudom, a kimondott szónak ereje van, de a szó elszáll, az írás megmarad!:)). Írjuk fel a célt. Mondjuk szeretnék egészségesebb lenni. Szuper. Most jön az a fránya önvizsgálat, vesszőparipa, de önismeret nélkül nem megy a projekt.  Előbb keressük ki a hibáinkat, miken kell változtatni, mi hiányzik, hogy elérjük a célt. Mondjuk egy alternatív világban (ááááá, nem rólam van szó!!:)) túl sok édességet eszek; sok a kóla; kevés a mozgás. Oké, most koncentráljunk a jó dolgokra és igyekezzünk pozitívra fordítani a rossz szokásokat, illetve töltsük ki a hézagokat. 
egészséges reggeli, joghurt, granola, gyümölcs (már ott elcsúszok, szörnyű...)
sok zöld tea (valahogy ébren kell maradni rahedli kóla és kávé nélkül)
napi másfél liter víz
szendvics házi kenyérből, sok zöldséggel
házisüti
a napi gyaloglásokon kívül 3 mozgás (futás, zumba, jóga)
hetente legalább egyszer gerinctorna, nyújtás

Most már nagyjából sínen vagyunk. Látjuk a célt, látjuk az odavezető utat és megvannak a végrehajtandó cselekedeteink is. Ez a jármű. Ha mi nem változtatunk, nem jön el az áhított változás. Tudom, igazságtalannak és melósnak hangzik, de megéri. 

Tesztelek magamon egy módszert, mert igyekszem sok életterületen jobb szokásokat felvenni a régiek helyett és klassz dolgokkal megtölteni a perceket, de így hajlamos vagyok szétszóródni és nagyon sajnálni magam, hogy mennyi mindenre kellene odafigyelnem. Felírtam egy-egy lapra az egyes életterületeket. Munka, család, emberi kapcsolatok, lelki fejlődés, egészség, kreatívságok, stbstb... Aztán egyesével végigálmodoztam az oldalakat. Ha olyan lennék, amilyen csak lehetek, miben lennék más? Egészséges ételeket ennék. Sokat mozognék. Jobban beosztanám a munkahelyen az időm. Többet járnék spontán szórakozni. Végre megfonnám azt a mesés gyapjat, ami két éve várja jobb sorát. És így tovább. Soknak tűnhet a végén egyszerre látni, de bízom benne, hogy még vár rám itt pár évtized, nem hajt a tatár, nem kell egy nap alatt megváltani a világot (észrevettétek? ma csak omlanak belőlem a közhelyek...:)) Nem minden úticélt dolgoztam még ki, de kirajzolódott előttem egy olyan Kató, amilyen szeretnék lenni. Aztán jöhet a priorizálás, rangsorolás, mi az, amin a leghamarabb szeretnék dolgozni és mi az, ami még ráér? Bemásoltam ezt az "élettérképet" a filofaxba is, hogy néha ránézhessek és mazsolázgatok belőle. Ki-kicsípek egy kisebb-nagyobb célt, amire aztán megpróbálok x ideig fókuszálni. Nincsenek kötelezettségek, nincs "rossz mezőre léptél, állj vissza a startvonalra" játékszabály. Csak tiszta, világos célok vannak és bosszankodás helyett cselekvés. 

5 megjegyzés:

Cserny Cherry Ildikó írta...

Jo dolgokat feszegetsz! :) A változások körül járnak a gondolataim nekem is. A tervszerűségről, az útról, a célokról. Jövök, olvaslak, mert megerősít, inspirál. :)

H. Mária írta...

Szia,
hát nagyon figyelmesen olvastam az írásodat és csak egy-két baráti jó tanács. Az már jó, ha tudod, milyen Kata szeretnél lenni, de utána a rangsorolás jön!
Csak egy példa: egy háziasszony felállítja a napirendjét, a-b pont között (sokszor kerül bele c,d,e pont). Viszont rangsorolnia kell, hogy mi a legfontosabb, ami halaszthatatlan, mi az ami fontos, mi az ami kevésbé fontos és mi az ami nem baj, ha holnapra marad.
(Legalább is én 9 gyerek mellett nagy háztartásban így rangsorolok.)
Persze a napi rangsorolások elrendezését követően is jöhet olyan, amire nem számítottál és borítja a rendet, de akkor nem kétségbe kell esni, hanem "újratervezni. Igen, sokat küzdenek az emberek azzal, hogy elakarnak érni valamit és megtervezik, aztán jól hátradőlnek és várják a sültgalambot, ami persze nem jön el soha. Igen! én is átestem ilyen dolgokon, aztán fogtam magam és elbeszélgettem az énemmel. Sajnáltatom magam, hogy nem megy és ahogy írod, mindenki hibás, csak én nem, mert milyenek az emberek, milyen a környezet, az anyagi stb.stb.stb. Megelégeltem én is és (nem egyszer) változtattam, mert csak! ÉN változtathatok a saját életemen, az énemen, még az egészségemen is! (Másfél liter víz? Minimum 3 liter/nap.)
Talán hosszúra nyúlt a levelem, ne haragudj, de biztatnálak, hogy NE add fel!
Sikerülni fog! Tudd, hogy mi a cél és minden sikerülni fog. És valóban nem hajt a tatár, de ne ezt rögzítsd magadba (mert hajlamosak vagyunk kedvezményeket adni magunknak). Hajt a tatár, mert eleget ültünk és vártuk a sült galambot. :)
Szép és kellemes napot kívánok
Hajnalné Mária

KicsiKató írta...

Ildikó, örülök! :)

Mária, nagyon köszönöm, hogy ennyit írtál! A priorizálást magam is említettem és amint írtam, ez egy alternatív világ. :) És köszönöm a napi 3 literről szóló jótanácsod is, nem csak vizet iszom, hanem sok teát és más folyadékot is, így a magam részéről elég a másfél liter víz, de természetesen azért ebben a blogban nem a teljes akciótervem teszem elétek. Ezért ne félts, ezek csak példák, amik segíthetnek másoknak is. :)

Szép napot neked is! :)

boGár krea írta...

Nagy örömmel olvasom az idei bejegyzéseidet (is). Én is éppen tervezek, jegyzetelek, célt tűzők ki, stb. Épp a te írásod nyomán szántam el magam a napló rendszeres vezetésére - amit már oly régóta halogatok. (majd írok róla én is egy kis bejegyzést)
Jó, hogy valakivel épp hasonló irányba tartunk! :)

KicsiKató írta...

Brigi, szuper! Az embernek valahogy máris könnyebb, ha tudja, hogy mások is megszenvednek a változás nehézségeivel... Remélem, rengeteg klassz dolog kerül idén a naplódba! :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails