2011. január 26., szerda

netes okosságok, 1. rész: GOOGLE READER

Arra gondoltam, ha már annyi időt töltök számítógép előtt, megmutatom nektek, milyen programokat használok az életem megkönnyítésére, mikkel tudok időt spórolni, hol szerzek ötleteket, hátha nektek is hasznosak lesznek az információk! Egy afféle netes sorozat lesz (terveim szerint hetente), nem észosztás, csak tanácsok, lehetőségek felsorakoztatása:)

Először is kezdeném a blogolvasással. Iszonyatos mennyiségű blogot követek figyelemmel (megszámoltam a poszt kedvéért, jelenleg épp 515 db van az olvasólistámon (és 201 a blogger rendszeresen olvasottjai között:) Ekkora szám mellett a napi 24 óra sem lenne elég a friss bejegyzések felkutatására és elolvasására, de nem is kell olyan sok idő, hisz itt a google reader. (Már google olvasó a neve, pár hónapja tértek át a magyar elnevezésre, sose fogom megszokni, nekem már csak reader cimbi marad:))

Mindenki használhatja, ingyenes, csak egy google felh. név (gmail fiók) és jelszó kell hozzá. Szeretném most megmutatni nektek a kezelését, illetve egy-két időspóroló trükköt.

Először is így néz ki maga a kezelőfelület: bal oldalon a feliratkozott blogok nevei, felül különböző beállítási lehetőségek. Fontos előnye, hogy nem csak szanaszéjjel tárja elénk a blogok listáját, hanem csoportosíthatjuk azokat, így egy pár másodperces munkával sok-sok időt megspórolunk. Az én csoportjaim: flickr képtárak, főzés, gyöngyös, külföldi, magyar blogok. Ezeken felül a bloglista alján megjeleníti a rendszeresen olvasott blogokat is.
Nézzük, hogy tudunk felvenni egy blogot rendszeres olvasásra. Megnyitjuk a kiszemeltünket egy másik ablakban, kimásoljuk a címét és a reader-ben a "Hírcsatorna hozzáadásá"-ra kattintunk. Oda bemásoljuk a linket (jobb egérgomb-másolás vagy ctrl+V) és leokézzuk.
A reader máris beolvassa őt a listájába és az utolsó pár bejegyzést meg is jeleníti.
Itt ne dőljünk hátra elégedetten, hanem egyből ejtsük meg a csoportosítást! A "Hírcsatornák beállításai"-ra kattintva átnevezhetjük a blogot (csak a listánkban fog szerepelni az új név), besorolhatjuk egy már meglévő csoportba vagy legalul az "új mappá"-ra klikkelve létrehozhatunk újabbat is. Ha magát a blogot ismerjük, nem szeretnénk újra elolvasni a legutóbbi bejegyzéseket, akkor kattintsunk nyugodtan az "Összes megjelölése olvasottként"-ra felül.
A readernek fontos előnye, hogy a csoportok friss bejegyzéseit külön-külön is előhívhatjuk. Ha nincs időm sokáig megnézni, bizony elrettent az akár 500 új bejegyzés. Ilyenkor pl. a külföldi blogokkal nem szoktam törődni, a magyarokat átfutom, máris könnyebb dolgom van. Ha benneteket is elborít a rengeteg új bejegyzés mondjuk egy nyaralás után és esélyetek sincs, hogy a többszáz, többezer frissítést átnézzétek, kattintsatok arra a csoportra (vagy blogra), ami nem annyira érdekel titeket és jelöljétek meg mindet olvasottként. Egy bizonyos szám fölött a reader rá fog kérdezni, valóba ezt akarjátok-e, de még mindig jobb tiszta lappal indulni, mint a hatalmas számok miatt görcsölni. :)
Előnye a gyorsaság, hogy nem terheli meg feleslegesen az internethálózatot (óó, emlékszem még, hogy szidott mindig az egyik párom, hogy ne nyissak meg egyszerre 10 blogot, mert alig bírja a gép a tempómat:); hátránya, hogy egyrészt nem veszed észre az új blogcicomákat, a blogon nincs jelenléted (tehát nem növeled a látogatottságot) és ha nem figyelsz oda, gyorsan leszoktat a kommentelésről. Ezt úgy szoktam kiküszöbölni, hogy amelyik bejegyzésre szeretnék megjegyzést hagyni, a címére kattintva megnyitom új ablakban, szépen sorra és ha végeztem a readerrel, gyorsan megírom a kommenteket is.

Nagy vonalakban ennyi. Sok funkciója van még, amit én se használok, csak annyira engedem be az életembe, hogy megkönnyítse. Azt hiszem, ez az oldal hasznos az olyanoknak, mint én, akik egész nap a gép előtt ülünk és a 10-15 perces szüneteinket egy tea mellett a blogolvasással töltjük, de hasznos azoknak is, akik csak naponta egyszer tudnak leülni, így viszont nem veszik el a követettjük egy posztja sem.

ps.: Mint fentebb írtam, a reader kezeli a rendszeres olvasásra bejelölt blogokat, én mégis azt ajánlom, rendesen vegyük fel azokat is a readerbe. A blogger sokszor nem frissít vagy csak sok idő után (szegény Dióhéjnak múltkor vagy öt megjegyzést hagytam a blogjában, mert egyszerre jelent meg nálam vagy 15 bejegyzése), a reader maga viszont egyből szállítja a friss posztokat!

ps2.: Egy-egy blog régebbi, már elolvasott bejegyzéseit is meg tudjátok rajta jeleníteni, ha a blog nevére, majd felül a "minden elem"-re klikkeltek.21 megjegyzés:

Barbaral írta...

Hú ez a sorozat nagyon jó lesz nekem "műszakizseni"-nek. Halál hülye vagyok ugyanis az ilyen dolgokhoz...
Köszönöm:)

dióhéj írta...

ó szerintem frissít ám a blogger, csak nem mindegy melyik böngészővel nézed, máshogy működik az opera, a firefox, az explorer, a google chrome és még sorolhatnám :)

ettől függetlenül jó kis sorozat lesz ez :)

Abile írta...

Próbálkoztam... De bármit csinálok azt írja ki, hogy nincs engedélye a hírcsatorna megtekintéséhez... :o( Mit csinálok rosszul?

KicsiKató írta...

Abile, pontosan melyik lépésre ez a válaszod? Vagyis meddig jutsz el?

Örülök, lányok, épp emiatt gondoltam, mert nem mindenki ismer-használ mindent, hátha tudok egy kicsit segíteni ezekben:)

honfiviki írta...

Nehogy abba hagyd a sorozatodat! Nekem is jól jön egy kis okosság! :)

Névtelen írta...

Juhééé, ez tetszik! Régen volt egy ilyen reader programom (nem google), de egyszer influenzás lett a gép, és azóta sem tudok a progival kapcsolatot teremteni. Szóval nagyon hasznosnak találom az új infót :)

Abile írta...

Írtam emailt! :o)

gromine írta...

Köszi szépen, nagyon jó lesz ez a sorozat, mert vagyok valami nagy "zseni" gép ügyben..

Zazálea írta...

Cimbikém, szuper csaj vagy, na!

norono írta...

Köszönöm Kató!

lomaquilt írta...

Kösz a sorozatot én mindig olvasód leszek. Tanulni mindig jó. Jelenleg naponta egy két órát tudok gép előtt tölteni és akkor se mindig az interneten.
Két kérdésem van (majd lécci ezeket is vedd be a sorozatodba)
hogy lehet ilyen számitógép képet csinálni? Kaptam karácsonyra egy új laptopot (a régi kis teljesitményű és látták hogy mennyit kinlódom) amit most tanulok az a word 7 és excell7. Nem tudom ez belefér-e Hiába amit egyszer megszoktunk, nehezen térünk át a másikra.
A virusölőm erős tűzfallal van ellátva igy a letöltésem is korlátozott.
Szóval köszi!
Én a saját tanfolyamomat amit elkezdtem folytatom februárban, sajnos most igen sok más dolgom van.

KicsiKató írta...

lomaquilt, az az igazság, hogy a windows 7-től eddig tudatosan távolt tartottam magam, megrögzött xp-s vagyok, otthon és a benti gépen is ezt használom, így ezekben nem tudok segíteni. A vírusölő beállításai között esetleg meg tudod nézni, tudsz-e lazítani rajta (általában vannak különféle erősségre beállított szintek) vagy hátha be linkelni neki kivételes oldalakat, ahonnan megengedi korlátozás nélkül a letöltést.

Én is csak használó vagyok, annyira nem értek összefüggéseiben a programokhoz sajnos.

Ányi írta...

Köszönöm én is, jól fog jönni! Már ki is nyomtattam :)

F.Gina írta...

Egy apró megjegyzés : Szerintem az olvasók számát növeled így is, csak nem nevesít a statisztikában. (Múltkor az utolsó 100 látogatómból négynek volt neve).
Egyébként klassz ez a sorozat, ha nem bánod elvinném a linkeket a blogbajokba is, majd ha ráérek :))

KicsiKató írta...

Akkor én szoktam lenni nálad az egyik anonyima (csak mert az -us végződés a hímneműeké:))

Ó, persze, használom is a blogbajokat, de nem tudtam volna magamban összekapcsolni. Nem tudom, kértem-e már oda bejegyzői jogot, ha nincs rá időd, beposztolom én is szívesen, de megköszönöm, ha elcipeled a linkeket (van még pár a tarsolyomban:)

Névtelen írta...

Minden nap szeretettel gondolok rád, hogy felhívtad erre a csodára a figyelmem. Rengeteg időt spórolok... gondoltam, még egyszer megköszönöm, hogy érezd, tevékenységed nem cél nélkül való :)

KicsiKató írta...

Gira, ez több, mint amit valaha remélhettem volna... most szárnyakat adtál, gyorsan gatyába rázom a következő fejezetet és már tolom is fel a blogra:))

Edit írta...

Kedves Kató ! Hogyan lehet elérni, hogy a bal sávban a mappák megjelenjenek, ahogy nálad is látható ? Ezt sehogy nem tudtam elővarázsolni.

KicsiKató írta...

Edit, ne haragudj, csak most jutottam ide.

Ha létrehoztad a mappákat és nem látod, nézd meg, próbálj meg rákattintani bal oldalon a hírcsatornák előtt lévő kis háromszögre, annak a csúcsának lefelé kell mutatnia, akkor van "kinyitva" az a menü, hátha csak az a gond!

Nefelejcs írta...

Köszönöm Kató, tényleg csak ennyi volt, mindenhol máshol keresgéltem a beállításoknál. Jujj...

KicsiKató írta...

kicsit összezavarodtam, de ha te Edit vagy, akkor örülök, hogy sikerült:) A saját dolgaimban én sem szoktam meglátni a legegyszerűbb lehetőségeket, mindig a bonyolultabb dolgok után kutatok:)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails