2011. január 26., szerda

netes okosságok, 1. rész: GOOGLE READER

Arra gondoltam, ha már annyi időt töltök számítógép előtt, megmutatom nektek, milyen programokat használok az életem megkönnyítésére, mikkel tudok időt spórolni, hol szerzek ötleteket, hátha nektek is hasznosak lesznek az információk! Egy afféle netes sorozat lesz (terveim szerint hetente), nem észosztás, csak tanácsok, lehetőségek felsorakoztatása:)

Először is kezdeném a blogolvasással. Iszonyatos mennyiségű blogot követek figyelemmel (megszámoltam a poszt kedvéért, jelenleg épp 515 db van az olvasólistámon (és 201 a blogger rendszeresen olvasottjai között:) Ekkora szám mellett a napi 24 óra sem lenne elég a friss bejegyzések felkutatására és elolvasására, de nem is kell olyan sok idő, hisz itt a google reader. (Már google olvasó a neve, pár hónapja tértek át a magyar elnevezésre, sose fogom megszokni, nekem már csak reader cimbi marad:))

Mindenki használhatja, ingyenes, csak egy google felh. név (gmail fiók) és jelszó kell hozzá. Szeretném most megmutatni nektek a kezelését, illetve egy-két időspóroló trükköt.

Először is így néz ki maga a kezelőfelület: bal oldalon a feliratkozott blogok nevei, felül különböző beállítási lehetőségek. Fontos előnye, hogy nem csak szanaszéjjel tárja elénk a blogok listáját, hanem csoportosíthatjuk azokat, így egy pár másodperces munkával sok-sok időt megspórolunk. Az én csoportjaim: flickr képtárak, főzés, gyöngyös, külföldi, magyar blogok. Ezeken felül a bloglista alján megjeleníti a rendszeresen olvasott blogokat is.
Nézzük, hogy tudunk felvenni egy blogot rendszeres olvasásra. Megnyitjuk a kiszemeltünket egy másik ablakban, kimásoljuk a címét és a reader-ben a "Hírcsatorna hozzáadásá"-ra kattintunk. Oda bemásoljuk a linket (jobb egérgomb-másolás vagy ctrl+V) és leokézzuk.
A reader máris beolvassa őt a listájába és az utolsó pár bejegyzést meg is jeleníti.
Itt ne dőljünk hátra elégedetten, hanem egyből ejtsük meg a csoportosítást! A "Hírcsatornák beállításai"-ra kattintva átnevezhetjük a blogot (csak a listánkban fog szerepelni az új név), besorolhatjuk egy már meglévő csoportba vagy legalul az "új mappá"-ra klikkelve létrehozhatunk újabbat is. Ha magát a blogot ismerjük, nem szeretnénk újra elolvasni a legutóbbi bejegyzéseket, akkor kattintsunk nyugodtan az "Összes megjelölése olvasottként"-ra felül.
A readernek fontos előnye, hogy a csoportok friss bejegyzéseit külön-külön is előhívhatjuk. Ha nincs időm sokáig megnézni, bizony elrettent az akár 500 új bejegyzés. Ilyenkor pl. a külföldi blogokkal nem szoktam törődni, a magyarokat átfutom, máris könnyebb dolgom van. Ha benneteket is elborít a rengeteg új bejegyzés mondjuk egy nyaralás után és esélyetek sincs, hogy a többszáz, többezer frissítést átnézzétek, kattintsatok arra a csoportra (vagy blogra), ami nem annyira érdekel titeket és jelöljétek meg mindet olvasottként. Egy bizonyos szám fölött a reader rá fog kérdezni, valóba ezt akarjátok-e, de még mindig jobb tiszta lappal indulni, mint a hatalmas számok miatt görcsölni. :)
Előnye a gyorsaság, hogy nem terheli meg feleslegesen az internethálózatot (óó, emlékszem még, hogy szidott mindig az egyik párom, hogy ne nyissak meg egyszerre 10 blogot, mert alig bírja a gép a tempómat:); hátránya, hogy egyrészt nem veszed észre az új blogcicomákat, a blogon nincs jelenléted (tehát nem növeled a látogatottságot) és ha nem figyelsz oda, gyorsan leszoktat a kommentelésről. Ezt úgy szoktam kiküszöbölni, hogy amelyik bejegyzésre szeretnék megjegyzést hagyni, a címére kattintva megnyitom új ablakban, szépen sorra és ha végeztem a readerrel, gyorsan megírom a kommenteket is.

Nagy vonalakban ennyi. Sok funkciója van még, amit én se használok, csak annyira engedem be az életembe, hogy megkönnyítse. Azt hiszem, ez az oldal hasznos az olyanoknak, mint én, akik egész nap a gép előtt ülünk és a 10-15 perces szüneteinket egy tea mellett a blogolvasással töltjük, de hasznos azoknak is, akik csak naponta egyszer tudnak leülni, így viszont nem veszik el a követettjük egy posztja sem.

ps.: Mint fentebb írtam, a reader kezeli a rendszeres olvasásra bejelölt blogokat, én mégis azt ajánlom, rendesen vegyük fel azokat is a readerbe. A blogger sokszor nem frissít vagy csak sok idő után (szegény Dióhéjnak múltkor vagy öt megjegyzést hagytam a blogjában, mert egyszerre jelent meg nálam vagy 15 bejegyzése), a reader maga viszont egyből szállítja a friss posztokat!

ps2.: Egy-egy blog régebbi, már elolvasott bejegyzéseit is meg tudjátok rajta jeleníteni, ha a blog nevére, majd felül a "minden elem"-re klikkeltek.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails