2018. december 30., vasárnap

Hogyan használjuk (ki) a ravelryt – 4. rész. (minták keresése és letöltése)

Kétségkívül az egyik leghasznosabb része a ravelry-nek a mintagyűjtemény. Elképesztően sok mintát gyűjtöttek össze és mivel rengeteg közül válaszhatunk, nem árt, ha tudjuk, hogy szelektáljunk köztük. Ma ezt mutatom meg. 

Két helyről indíthatjuk a keresést, mi most a főoldal jobb oldali részéről kezdjünk:

Tegyük fel, hogy szeretnénk chevron mintát kötni. De bármi mást is beírhatunk, mondjuk shawl (kendő), pullover, striped (csíkos), bármi, ami alapján elindulhat a keresés. De ha végképp nem tudjuk, mit kötnénk, simán kattintsunk a search gombra, hagyjuk nyugodtan üresen ezt a részt.

A jobb felső sarokban látjuk, hogy 8200 mintát talált a kereső a chevron névre. A bal oldali részen szűkíthetjük a kört, nézzük meg, milyen lehetőségek közül választhatunk, lentebb pedig részletesen végigmegyünk az összes opción!
 

Kendőt keresünk, ehhez kattintsunk az accessories-ra, utána a neck-re (nyak), ott válasszuk a shawlt. 

 Kötni szeretném majd.

 Legyen ingyenes.

 Legyen mondjuk félkör alakú.

 Zoknifonalam van, úgyhogy bejelölöm a megfelelő vastagságot, így elkerülhetem a nagyon vastag és nagyon vékony fonalhoz való mintákat is.

Két motringom van, az összesen 800 méter, de megnézném a kevesebb fonalhoz elegendőket is.

Íme, a 8500 találatot leszűkítettük négyre. Persze nem muszáj mindig mindent bejelölni, de minél jobban szűkítjük a kört, annál könnyebb dolgunk lesz. :)

 Kiválasztjuk a mintát, jobb oldalon látjuk, hogy valóban free, azaz ingyenes. A download-ra kattintunk.

 Majd a felugró ablakban ismét download. Már le is töltöttük a mintát a gépünkre. 

És most nézzük meg részletesen, mennyi mindent állíthatunk be a keresésnél!
Clothing - ruhadarabok. Nem fordítom le mindet, de kezdő angolosoknak érdemes egy online szótárba átmásolgatni és lementeni a jelentésüket! 

Accessories - kiegészítők. Itt vannak a táskák, övek, kesztyűk, ékszerek, lábravalók, kendők/sálak: 

Home - mindenféle lakberendezési holmik, függönyök, takarók, párnák, terítők... 

Toys and hobbies - itt vannak a különféle játékok, jelmezek... 

 Pet - kisállatoknak szóló minták, takarók, játékok, kabátok.

 Lentebb kiválaszthatjuk, hogy milyen technikával dolgoznánk: crochet - horgolás, knitting - kötés, machine knitting - gépi kötés, loom knitting - kötőkeret.
Alatta azt választhatjuk ki, hogy ingyenes legyen-e a minta, online fizetős, nyomtatásban megjelent fizetős.
Lentebb pedig bejelölhetjük, hogy olyan találatokat kérünk-e, amihez van kép feltöltve.

 Az attributes részben durvulhatunk igazán a részletek között. :) Az első opciónál választhatunk a különféle colorwork minták között: intarzia, mozaik, stranded (kb. a fair isle mintákat jelenti), stripes (csíkos, de itt is akadnak norvég minták).

A construction résznél a különféle alakító technikák között kereshetünk, ezeket is érdemes kiszótárazni! Van itt dupla kötés, entrelac, varrás nélküli (seamless), buttonholes (gomblyuk), stb. 

Crochet techniques: különféle horgolós technikák.

 Design elements: megint rengeteg lehetőség, pl. edging (szél), neck (nyak), cropped (rövid derekú), embroidery (hímzett), stb. Ki se fért egy oldalra, annyi mindenre kereshetünk!

 Fabric characteristics: a kialakítandó drapéria jellemzői, nupp (bogyós), reversible (kifordítható), lace (csipke), stb.

 Pattern instructions: itt választhatjuk ki, milyen mintából szeretnénk dolgozni. Chart (ábrás), has machine instructions (van hozzá gépi leírás), has schematic (sematikus ábrával), photo tutorial (fotós leírással), written pattern (írott minta). 

Regional / ethnic style: különféle nemzetek mintái között kereshetünk.

 Shapes: formák, pl. circle (kör), half-circle (félkör). triangle (háromszög alakú), pl. kendőknél.

 Sock techniques: zoknival kapcsolatos részletek, pl. toe up (lábujjnál kezdődő), two at a time (kettőt egyszerre), stb.

 Ha lentebb ugrunk, megadhatjuk, hogy felnőttnek (adult) vagy gyereknek keresünk mintát, játékbabának (doll), újszülöttnek (newborn), stb.

 Alatta kiválaszthatjuk, hogy testre simuló mintát keresünk-e (negative ease), pontosan az alakot követőt (no ease) vagy lezserebbet (positive ease). 

 Megint lentebb, hogy hölgyekre/urakra vagy unisex mintát keresünk-e. 

 Lentebb a fonalvastagságot állíthatjuk be.

Alatta, hogy mennyi fonalból dolgoznánk.

Itt a minta megjelenése alapján választhatunk: könyvbeli minta vagy online, esetleg magazinban megjelent, stb. 
 És még mindig nincs vége, remélem, bírjátok. Lentebb választhatunk fonalösszetételt. Hasznos, ha egy-egy spécibb alapanyagra keresünk, pl. direkt alpaka fonalhoz készült mintát vagy mohairt tartalmazót..

 Itt a tűméretre keresünk (azt hiszem, ez talán a legfeleslegesebb rész, legalábbis én még sose használtam.:))

A mintákat minden felhasználó értékelheti, ez alapján kereshetünk itt. Alatta a felhasználók értékelései alapján a nehézségi szintre kereshetünk (ez hasznos, ha kezdőként nem akarunk belefutni túl nehéz darabokba pl.). 

Ha még nem fáradtunk el a görgetésben, kiválaszthatjuk, melyik rövidítéseket kedveljük a horgolások leírásánál, illetve nyelvre is kereshetünk.

És amikor már azt hinnéd, kész, vége, legalul további keresési opciókat ajánl a ravelry. Nem viccelnek! 

És most, hogy elértél idáig, engedd meg, hogy virtuálisan a távolból megveregessem a válladat. Kelj fel és tornáztasd át magad, jó sok időt töltöttél a gép előtt. Utána pedig készíts be három napi hideg élelmet és vesd bele magad a ravelrys minták közé! :D Jó keresgélést kívánok!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails