2018. december 15., szombat

Hogyan használjuk (ki) a ravelryt – 2. rész. (bemutatkozó oldal, ismerősök keresése)

Mi kell az online ismerkedéshez? Hát persze, egy pofás kis adatlap! Nézzük meg, hogy néz ez ki ravelry-n!


Lépjünk be az oldalra és a jobb felső részben húzzuk rá az egeret a nevünkre, majd kattintsunk az "edit profile"-ra!

Nézzük sorra a lehetőségeket!

email address: a cím, amit megadtunk bejelentkezéskor
website or blog: megadhatjuk az url címet, ha van blogunk vagy weblapunk
I measure yarn in: megadhatjuk, hogy milyen mértékrendszert szeretünk használni
Show when I was last online: ha kipipáljuk, akkor látszódni fog a profilunkban, mikor voltunk utoljára a honlapon
Accept ravelry messages: eleve ki van pipálva, hogy kaphassunk ravelry-n belül üzeneteket (érdemes így hagyni)
Az alatta lévő négyzetet kipipálva elrejthetjük a gyerekeknek nem való fotókat. 


Lentebb megadhatjuk a nevünket, születési időt, hol lakunk, hány éve kötünk és horgolunk, van-e háziállatunk és/vagy gyerekünk, hogy melyik a kedvenc színünk és mi a kedvenc káromkodásunk. :D
Ha van még közlendőnk, alatta még három kérdést tehetünk fel magunknak és válaszolhatjuk meg rögtön mellette.

Legalul pedig írhatunk magunkról egy rövid szösszenetet vagy akár egy hosszabb esszét is. Ha megvagyunk, kattintsunk a "save changes"-re!

(Természetesen nem kell angolul írnunk, bőven jó lesz magyarul is!)

Így néz ki jelenleg a bemutatkozó oldalunk. Én elfelejtettem fotót feltölteni, de megtehetjük, ha az "edit profile" után az "add profile pics"-re kattintunk a lap bal felső részén. Kiválasztjuk a gépünkről a képet és az upload-ra kattintunk!

Most pedig keressünk valakit, mondjuk KicsiKatót! ;) Ehhez klikkeljünk a felső menüsorban a friends-re, aztán írjuk be, hogy KicsiKató, nyomjunk egy entert. :)

Szerencsénk van, KicsiKatóból csak egy van, kattintsunk a profilképre!

Itt a bemutatkozó oldala. Általánosságban nézzük át: bal oldalon látjuk a felhasználó képeit, lentebb, hogy milyen csoportokban tag. Középen a bemutatkozó szövegeket, jobb oldalon a projektjeit, ha van neki, "bakancslistát" (queue), a mintákat/tervezőket/kész műveket, amik tetszettek neki (faves), a barátait (friends), a fonalait, amiket már feltöltött ravelryre (stash), ha fon és már feltöltött sk fonalakat, akkor azokat a handspun részben, az elmentett mintáit a libraryben és a kommenteket, amiket a csoportjaiba írt (posts). 

Itt épp van lentebbi infó is: a saját mintái és fonalai, lentebb pedig a weboldala (blogja).

Ha nagyon elfogultak lennénk, akár már most is barátnak jelölhetnénk, de gondoljuk át jól! Elképzelhető, hogy valahol vissza lehet vonni a barátnak jelölést, de én még nem találtam meg. És bizony belefutottam olyan alkotókba, akik irgalmatlan mennyiségű képet töltenek fel. Mindig, minden projekthez, minden fonalhoz... Olyat jelöljünk barátnak, akit később valóban szeretnénk követni (mert erre is lesz lehetőség, hogy időről időre megnézzük, mit töltöttek fel a barátaink.)

Szóval nézzük meg jól, miket alkot, valóban követni akarjuk?
Kattintsunk a projects-re a jobb felső részen és jó eséllyel ezt látjuk:

és rögtön nézzük is meg, milyen rendszer szerint láthatjuk a projektoldalakat, ehhez klikkeljünk a bal szélső írás melletti nyílra:

WIPs, recent 1st: elöl a folyamatban lévő projektek és aztán amiket a legboldogabb ikonokkal rangsorolt (szmájlival jelezhetjük, hogy az adott projektünkhöz milyen viszony fűz - nagyon ritkán használom...)
Happiness: csak a szmájlikat veszi figyelembe rangsoroláskor
Favorites: az alapján rangsorol, melyik projekt kapta a legtöbb lájkot 
Recently started: a projektek indulása alapján kronológiai sorrendben
Recently completed: befejezés alapján kronológiai sorrendben
Recently added: aszerint, hogy milyen sorrendben hozta létre a projektoldalakat
Name: abc sorrendben
Szerintem nézzük meg a legutóbbi projekteket, azzal nem lőhetünk mellé.
(Persze további infók alapján is szelektálhatunk, a ravelry ebben nagyon jó. A középső részben a "filter projects"-nél is további szempontok alapján válogathatunk és ha konkrétan egy projektre vagyunk kíváncsiak, aminek tudjuk a nevét, a harmadik téglalapba beírva rákereshetünk.)

Ha ezek után is azt gondoljuk, hogy barátnak jelöljük, menjünk vissza a bemutatkozó oldalára (a ravelry felirat alatt kattintsunk a profilképére) és aztán az "add to friends"-re.

Fontos, hogy a barátkozásnak ravelry-n nem kell kétoldalúnak lenni. Nem kell feltétlen visszajelölnöd valakit azért, mert ő bejelölt téged, főleg azért, mert utána aztán követheted a munkásságát, ha akarod, ha nem. Szóval ne tévesszen meg titeket a friend kifejezés, itt nyugodtan lehetnek egyoldalúak a kapcsolatok. :)

* * * * *

Nagyon köszönöm, hogy ma is velem tartottatok és hogy iesmerkedhessünk egymással, gyertek a KicsiKató fb oldalra és a mai tutorial képe alá írjátok be kommentben a ravelry neveteket - ha van kedvetek! Hamarosan jövök a következő résszel!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails