2012. szeptember 17., hétfő

fényképből varrott kép - ahogy én csinálom

Nagyon rég tervezem ezt a tutorialt, körülbelül azóta, hogy ezt a képet megvarrtam anno. Végül is csak egy évembe telt, mire elkészült, de itt van, remélem, hasznos lesz!

Szeretném leszögezni, hogy ez csak az én módszerem, én így csinálom, biztos lehet másképp/szebben/egyszerűbben is. Mindemellett leszögezném azt is, mert hetente belefutok legalább egy ilyen témájú levélbe: nem, nem feltétlen olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, legalább egy kis szabadgépitűzéses előélet nem árt hozzá, bár elismerem, hogy vannak őstehetségek. 

Na akkor lássuk a medvét.

Először is kell nekünk egy fotó, nagyjából mindegy milyen. 


Az ingyenes picasa programmal gyorsan és egyszerűen átalakíthatjuk ceruzarajzzá (de nyilván lehet más képalakító programokat is használni, a lényeg, hogy meglegyenek a segédvonalaink).

Ha ez megvan, nyomtassuk ki.

Egy vastagabb filccel emeljük ki a főbb vonalakat, amiket szeretnénk megrajzolni varrógéppel.

Én a legszívesebben lepedővászonra dolgozom, ennél a legkönnyebb átmásolni a rajzot. 

Tegyük alá a képet és egy vízre illanó filccel másoljuk át.

Ezután tegyünk a vászon alá papírvetexet, olyat, ami merevebb, tartása van. Gombostűzzük össze viszonylag sűrűn.

A varrógépünknél szükség lesz egy stoppoló/hímzőkarra, illetve le kell eresztenünk az anyagtovábbító fogakat. Bizonyos típusoknál tartozék egy kis műanyaglap, amit a fogakra téve kiiktathatjuk a működésüket. Opcionális, de én nagyon szeretek kesztyűben varrni. Párszáz forintba kerül a munkaruha-boltban, kis tapadótappancsok vannak a tenyerén, így könnyebben mozgatom az anyagot. Fontos még, hogy alulra-felülre ugyanazt a színű cérnát fűzzük be. Alapszabály, hogy a varrás elején-végén eldolgozzuk a cérnát. Én ehhez nagyon pici területen szoktam pár öltést végezni, majd meglátjátok a videókon.

Ha ez megvan, kezdődhet a móka. Úgy döntöttem, a hajjal kezdem, ott nagyjából mindegy, hogy dolgozom. Kiemelném, hogy ez azért nem szolgamunka, a szó nem felvágós módjában alkotás, így éltem az alkotói szabadsággal. Kingának ugyan nincs frufruja, de hülyén nézett volna ki, ha hátrafogott hajjal rajzolom meg, így kapott pár szál hajat a homlokába. :))


Ha ez megvan, jöhet az arc. Szerencsére a programmal elég stilizált, így nem kell minden vonást megrajzolni. Alapvetően a vonalakon 3-4-szer szoktam átmenni a géppel. Az egésznek a titka a kéz-lábsebesség összehangolása, de higgyétek el, ez csak gyakorlás kérdése!


Most jöhet a pulcsi. Előbb megint a határozott vonalakat rajzolom meg, ezután jöhet a kitöltés. Szerencsétlenségemre elég sokféleképp strukturált ruhát viselt Kinga aznap, így másféle módszerrel varrom ki az egyes területeket. A pulcsi simakötött felén hosszanti, majdnem párhuzamos, kissé hullámos vonalakat választottam, a pulcsi szélét erre merőleges hullámos vonalakkal töltöm ki.


A pólót kicsi, körkörös vonalakkal színezem ki.Amit még meg szeretnék mutatni, az a betűkvarrása. Bevált nekem az a módszer, hogy háromszor megyek át a vonalakon, jobbra-balra-jobbra és aztán ugrok a következő szóra, a pöttyöket-vesszőket a betűk tetején pedig utólag varrom ki. Így van a legkevesebb eldolgozandó cérnaszál:)


Készen is vagyunk, most igyekezzünk minden kilógó cérnaszálat levágni:)

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy alaposan átáztassuk az anyagot hideg vízben, hogy kioldódjon belőle a sok filcnyom és hagyjuk, hogy megszáradjon.

Hát ez lett belőle:))

Ha van kérdésetek, szóljatok, igyekeztem részletes, de nem túl szájbarágós lenni.


8 megjegyzés:

jKáldy írta...

Őszintén szólva, nem az én asztalom a varrás... (varrok néha ezt-azt, nagyjából sikerül is, ahogy szeretném) de úgy szoktam kiabálni a varrógéppel, hogy egy csikós is megirigyelhetné...
De most, csak az előképeket megnézegetve, megjött a kedvem, valami ilyesmihez :) (Reszess, varrógép!)
Klassz a leírás és nagyon jó az ötlet, és így végiggondolva a technikai részét, szerintem tök jól csinálod :))
Gratulálok!

KicsiKató írta...

Hű, hát ha emiatt nekiállsz varrogatni is, már megérte! :)))

köszönöm!

KicsiKató írta...

Áááááá, hogy én mennyire hülye vagyok... a reggeli kommenteket közzététel helyett egy laza mozdulattal küldtem a kukába :D Szerencsére a gmailen még megvannak, bemásolom őket, hogy tudjak rájuk válaszolni :))))

"BEjus70:
Naggyon jó az önarcképe! Először meghökkentem, a felirattól... Nagy nyugodt kézimunkázás közben arról álmodozol, hogy hangos zene közben izzadtan tekersz egy edzőteremben? Jaj, a spinning fonást is jelent!
Az meg külön tetszik, hogy varrva fonsz! gratulálok öaz ötlethez, kivitelezéshez, tutoriálhoz.

Hol lehet a Picasán rajzzá alakítani egy fotót? Kerestem már korábban is, de hiába. Előre is köszönöm."

--------------

"Aledi:
Szuper lett! Egyszer próbáltam géppel rajzolni, de nagyon nem ment, azóta még jobban ámulok, ha ilyent látok :)"

--------------

"Hegemony77:
Ez fantasztikus tutorial volt! Te aztán tudsz dolgozni a varrógépeddel! Már én is megszelídítettem az enyémet, de Te még azt az apró méretű írott szöveget is szabad-gépi-tűzöd! Elismerésem!"

-----------------

bocsi, lányok, nem direkt volt, még túlságosan reggel van!:)

Kuruczné Marcsi írta...

Minden elismerésem! Én ilyet még élőben nem láttam, de fantasztikus! Nagyon aprólékos, szép munka, csak gratulálni tudok Kató :o)

Zorka4 írta...

No, kérem pellengérre állítani egy jóbarátot? :))) Szuper lett az önarcképed:P a kommentek helyett a fejemet törölted volna le :DDDD

Zorka4 írta...

No, kérem pellengérre állítani egy jóbarátot? :))) Szuper lett az önarcképed:P a kommentek helyett a fejemet törölted volna le :DDDD

Sofie írta...

Nagyon ügyes vagy és köszi a tutorialt!

KicsiKató írta...

Köszönöm, lányok, remélem, hasznát is veszitek majd a leírásnak.

Bejus, az itthoni gépemen nem találtam azt az opciót, meg is lepődtem, de a cégesre telepítettem az új picasát és rajta van, Szóval egy frissítést (újratelepítést) megér, mert sok új funkciót tömtek bele!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails