2012. március 9., péntek

handspun friday


Egyelőre ennyi történt a rokka környékén. Ezt a gyapjút pár hete festettem, nem direkt ilyenre, de már nagyon tetszik. Kb. hatvan százalékát fontam meg eddig (remélem, a célokhoz elég vékonyra), de annyira sok tervem van a hétvégére, hogy nem tudom, bele fog-e férni ez is.
A következő projekt némi alpakaszőr lesz. Azt hiszem, Erzsinél bukkantam rá a forgalmazóra, tőle jött egy adag fehér, de annyira koszos, hogy még nem tudok nekiállni, előbb valahogy meg kell tisztítani. Szerencsére Anett vett nekem máshonnan 20 deka feketét, az már fonható állapotban van, nagyon várom, hogy orsóra kerüljön:)
ui.: a húsvéti időszak báránydömpingje az egyetlen, ami szimpatikus, őt ma lőttem, holnap is megyek beszerző körútra:)))))

12 megjegyzés:

Névtelen írta...

Lehet olyat mondani egy színre, hogy puha? Mert erre az a legjobb szó! Maga a szín meleg, puha, barátságos! :) Mit tervezel belőle?
Luca

Monika írta...

Your fiber and bobbin shot looks lovely. The English translation of what you wrote is hilarious. Doesn't make sense at all. :o)

Melinda írta...

Hűűű,de szép egyenletes a fonásod Kató,s milyen vékony!! A színe nekem is nagyon bejön:)

Verocs írta...

Nekem tökéletesen meg fog felelni ez nem ilyenre akartam festés....:D mi volt az alap, rikker? milyen volt fonni?
most már nekem is meg kellene tanulni....

szaberka65 írta...

Nagyon bejön ez a szín! Na meg a bárány...

Elinor17 írta...

Nagyon szép !Tetszik a színe és határozottan szép a fonásod is !!:)

KicsiKató írta...

köszönöm:))

bárányka talált párt tegnap, egy fekete is hazaköltözött velem, no meg egy bárányos sütisdoboz és egy bögre. Végül is nem is olyan kóros ez a többi függésem mellett:)))

Luca, valami hullámos mintával kombinált háromszög-kendőt szeretnék, nem tudom még, hogy váltakozva-e a sima kötéssel vagy csak a szélét hullámosítva...

Monika, I'll try to translate all my posts (as I did before), Hungarian is too difficult for Google translator:))))

Cecilia írta...

Kedves Kató

Elöször is elnézést, ha a gyapjú minösége nem felelt meg az elvárásainak. Mint említettem ez volt az elsö nyírásunk. Gyapjúfeldolgozással egyáltalán nem foglalkozunk, de kérésre mostunk és kártoltunk gyapjút. Szintén elsö alkalommal az idén. Sokat tanultunk ennek folyamán, de ez még nem eredményezett tökéletes minöséget. Mégis elmondhatom, hogy sikerült a gyapjút 95 %-ban kitisztítani.
Az a tapasztalatunk, hogy az alpakagyapjút nem érdemes feldolgozás elött kimosni, mert túlságosan finom szálú és egyébként sem zsíros és attól csak összefilcesedik és megnehezíti a kártolást. Ez a gyapjú elöször mosva lett, majd kártolva. A mosás során csak a kosz és por távozik el a növényi maradékokat kizárólag kártolással lehet eltávolítani, ha szükséges többször kártolva és a legfinomabb fogazatú kártolón. Nekünk még csak egy durva fogazatú kártolónk volt és azzal lett egyszer kártolva.
Rájöttünk továbbá, hogy mosatlanul kártolva a por is eltávozik a gyapjúból és a növényi maradékok is könnyebben kipotyognak belöle.
Reméljük, hogy legközelebb azonnali feldolgozásra alkalmas gyapjút tudunk szállítani.

KicsiKató írta...

köszönöm, kivárom, míg kártoló közelébe kerülök (azért a hazai fonók többségének nincs még kártolója, pedig de jó is lenne, ha ilyesmit otthon meg tudnánk oldani!)

Cecilia írta...

Folyamatosan keresek használt kártolókat, hogy haza tudjam öket vinni az otthoni fonóknak. Sajnos itt is nagyon ritka és a használt is elég borsos áron van (kb. 60.000 Ft), de minden esetre olcsóbb mint az új.
Mi is forgalmazunk új kártolókat, de tisztában vagyunk vele, hogy az otthoniaknak ez elég magas árkategória. Talán egy ötlet, hogy akik közelebb laknak egymáshoz közösen is tudnának venni egyet.

Timici írta...

édes ez a bárány!!!! én is imádom őket:)

Timici írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails