2011. március 30., szerda

netes okosságok, 9. rész: TODOIST

Tegye fel a kezét, aki szeret listákat gyártani, jegyzetelni! Remek, ők maradjanak, a többiektől türelmet kérek, mert biza' a héten a listagyártásról lesz szó.

A tennivalóink feljegyzésére kismillió online felület létezik, megmutatom, én mit és hogyan használok. Így néz ki a mai napom. Khm, sok mindent le lehet olvasni róla. Egyrészt, hogy még így is mániákusan halogatom a dolgokat (bizony, kíméletlenül mutatja a két napja halogatott naplóellenőrzést:), hogy feljegyzem a munkahelyi takarítástól az esti bevásárlólistán át az olyan linkeken keresztül, amiket időről időre felkeresek. Jah és ez is színes:))
Nézzük a kezdeteket. A todoist kezdőlapján regisztráljunk be, közben meg is nézhetjük a promo-videót, ami angol ugyan (mint maga a rendszer is), de minimális nyelvtudással simán el lehet evickélni.
Ha megvan, lépjünk be és a bal oldalon keressük meg az "add project"-et. Ezzel tudunk majd mappákat megadni, pl. online feladatok, kreatív feladatok, takarítás, gyerekkel kapcsolatos teendők, akármit. Az elején biztosan nehezebben hozzuk létre a nekünk legmegfelelőbb rendszert, de idővel majd kiforrja magát, higgyétek el!
Hozzuk létre a projekteket, amiket kigondoltunk magunknak. Egy-egy projektet enterrel tudunk bevinni a rendszerbe (vagy az add project-re egy újabb klikkel). Ha szeretnétek többlépcsős rendszert, akkor a kis nyilakkal tudjátok mozgatni a projektet. Ha jobbra toljuk, akkor értelemszerűen a felette lévőhöz fog kapcsolódni, tehát az ő almappája lesz, pont úgy, mint ha mi magunk jegyzetelnénk egy lapra. Ezt később is meg lehet tenni az elem szerkesztésével. (pl. nálam a kreatív kategória almappái a kötés, varrás stb.), csak hogy átláthatóbb legyen.
Ha megvannak a projektek, de színezni szeretnénk őket vagy szerkeszteni, húzzuk rá az egeret és a mellette megjelenő kis nyílra kattintsunk. Itt a következő lehetőségek várnak:
add item above - újabb projektet szúrhatunk a meglévő fölé
add item below - -- " -- alá
edit item - szerkeszthetjük (átírhatjuk)
delete item - törlés
Ha a már kialakított sorrenden változtatnánk, azt is megtehetjük, pl. szeretném a munkahelyi mappáimat és az elintéznivalókat megcserélni, akkor a "reorder"-re kattintok (újrarendezés).
Ezután fogom az elintéznivalók-mappát és az egérrel lehúzom a mappalista aljára. Ha kész vagyok, akkor az "I am done reordering"-re kattintok (végeztem).
Ha megvannak a mappáink, megtölthetjük őket magukkal a tennivalókkal. Én sok mindenre használom a listát, nem csak a konkrét elintéznivalókat írom be, de a kreatív ötleteket is, a folyamatban lévő projekteket, hogy el ne felejtsem, megkezdtem két gyapjútakaró horgolását is... Ezek mellé még csak véletlen se szeretnék dátumot biggyeszteni, csak idegesítene a határidő, de nem is fognak hónapokig a szekrény alján szomorkodni, mert ha ránézek a listámra, eszembe jutnak és haladok rajtuk egy-két sort. Kattintsunk arra a mappára, amihez a to-do (tennivaló) tartozik és klikkeljünk az "add task"-ra.
Írjuk be a tennivaló nevét (idemásolhatunk teljes linket is, így innen egyből az elolvasandó honlapra tudunk navigálni). Ha az időt is be akarjuk írni, kattintsunk a bekarikázott részre.
Megjelenik egy naptár, amiből kikereshetjük a határidő napját. Ha kész vagyunk, klikk az "add task"-ra.
Később is módosíthatjuk a megadott adatokat, sőt, itt is létrehozhatunk többszintes elrendezést, hogy ha jobban ki akarunk emelni tennivalót, illetve itt is megtalálható a reordering, amivel a to-do-k sorrendjét változtathatjuk. Adjunk magunknak időt, míg megszokjuk a rendszert, a későbbiekben hű társunk lesz, becsszó:)
Ha beírtuk a tennivalókat, a bal felső részen a today-re kattintva megnézhetjük, mik az aznapi feladatok. A 7 days a következő 7 nap feladatait mutatja, a more pedig az összeset. Ha valamivel végeztünk, az előtte lévő kis négyzetre kattintva pipálhatjuk ki (a rendszer a már elvégzett feladatokat is elmenti, vissza tudjuk keresni, de már nem mutatja őket az aktív to-do-k között.
Akinek ennyi tudnivaló nem elég, ajánlom a help menüt )jobb felül). Főleg a lable-t (címkézés), reminders-t (emlékeztető), inserting dates and times-t (dátumok és időpontok hozzáadása másként), keyboards shortcuts-t (gyorsbillentyűk klaviatúrán). De őszintén: ezek nélkül is kitűnően működik a rendszer, ha egyszer rákaptok az ízére, tetszeni fog:)

7 megjegyzés:

Marcsi és Ági írta...

Hú, most csak átpörgettem, de ki fogom bogarászni ezt az okosságot. Nem is hallottam eddig róla, de ahogy látom kár lenne kihagyni! Köszönöm!
Ági

lomaquilt írta...

Kösz szépen. Még nem fogtam fel az egészet agyilag, de már készülök rá. Hiába varrni is kéne.

Elinor17 írta...

Hoztam Neked pár jó szót !http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html
Szeretem a blogodat , mert sok okos dolgot találok és köszi a rengeteg időt , amit a közzétételükre fordítasz !

Barbi írta...

Bár ritkán írok neked mostanság, nagyon tutik ezek (no meg a többi)bejegyzések! :D

KicsiKató írta...

Barbi, köszi:)

Ági, ha egyszer rákapsz, sokat segíthet, akár a kreatív dolgok rendben tartására, rendszerezésre is!

Elinor, köszönöm:)))

Mariann, ismerem az érzést:)

nemcsaktaska.blogspot. írta...

Na most legyek okos!
Egyrészt szeretem a precizitást, így jól jöhet egy ilyen segítség, másrészt viszont, mióta a mobiltelefont használom már az anyám telefonszámát sem tudom fejből...

Azt hiszem -hogy szellemi állapotomat karbantartására- egyelőre még igyekszem emlékezetből felmosni.
Ja, és ha a varrás mindig eszembe jut, akkor azt nem kell beírni, ugye? :-)))

KicsiKató írta...

azt valóban nem szükséges:)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails