2009. október 1., csütörtök

ments életet, ha teheted!
Sokat gondolkodtam, írjak-e erről, de ha csak egy ember elmegy a bejegyzés hatására vért adni, már megérte.

A héten az összes kreatív cselekedetem mindössze ez a kis megcsapoltatás volt:) Szüleim rendszeres véradók voltak és sokáig vágyódtam rá, hogy mehessek én is, de ez csak idén adatott meg. Egyébként már azért megéri elmennem, mert imádom beikszelni, hogy egészséges vagyok:)

Rengeteg feltétele van a véradásnak, de fontos, hogy aki megfelel ezeknek és összeszedte a bátorságát, az tegyen is. Persze sokan vannak, akik sajnos nem adhatnak, de sokan azok is, akik tehetnék, csak esetleg még nem indultak el. (Csak azért írom, mert nem elkeseríteni szeretném a beteg olvasóimat, inkább lelkesíteni mindenkit:)

Szinte minden nagyobb városban van véradó állomás. A nővérkék kedvesek, egy-egy alkalommal többször is megköszönik, hogy segítettél, mintha csak nekik adnád... Érdemes rászánni két órát, lehet, hogy hosszú a sor (bizony, hétfőn itt Kecskeméten az ajtónál volt a vége és senki sem fordult vissza elégedetlenkedve:), várni kell a székre és bele kell kalkulálni az utána kialakulható szédülést is.

Sok szempontból jó vért adni. Egyrészt rendszeresen szűrnek a legveszedelmesebb vírusokkal szemben, vércukrot és vérnyomást mérnek. Másrészt adhatsz. Kreatív barátaimnak magyarázzam, milyen jó is adni?:) Harmadrészt jót tesz a szervezetnek, és legutoljára említem, hogy teletömnek itt Kecskeméten pl. egy rakat fürdőjeggyel. Jelenleg a Vöröskereszt 500 forintos étkezési utalványt is ad, ami mindenképp jelképes, de egy kis muníciót lehet belőle venni az újabb vérképzéshez:)

Szóval segítsünk, ha tudunk. Én másodjára voltam. Az elsőnél igencsak kóvályogtam egy ideig, most már sokkal kellemesebb volt, de azt mondom, még ez az áldozat is megéri. És higgyétek el, annyira profik ott, hogy egyáltalán nem fáj semmi!

Aki bővebb infókra vagy plusz lelkesítésre vágyik, szívesen segítek e-mailben!

10 megjegyzés:

Ida13 írta...

Jó, hogy írtál róla!
Ne haragudj, hogy itt mondom el ÉN miért adtam vért:
Még általános iskolás voltam, amikor apukámat meg kellett műteni és aztán vért kapott. Látogatási időben is, mert szüksége volt rá. A palackon rajta volt a véradó neve és életkora is. A névre már nem emlékszem,csak arra, hogy egy nő volt, 23éves. Akkor, ott, tudtam, hogyha majd nagy leszek én is adok vért, hogy mások apukájának is tudjanak adni, ha kell. A bátyám már túl van az ötvenediken is. Elvileg soronkívül juthatna be eü. intézményekbe. Én még csak ötször adtam.

Névtelen írta...

Isten áldjon meg minden Embert, aki elmegy véradásra!!!
Ezúton szeretném is megköszönni Neked és Társaidnak, hogy vért adtatok!!!
Családunkban már volt is szükség rá, hálával gondoltunk a Jólelkű Véradóra!!!
Névtelenül írok, mert a beteg így kívánja - biztos megérted.
KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!

Elizaniko írta...

Lányomnak 6 éves korában vérre volt szüksége egy súlyos műtéthez.
Sajnos az én véremet nem adhattan neki, ismerősöket mozgósítottam akkor segítségre.
Elmeséltem a lánynak, és ezt ő úgy hálája meg, hogy mióta nagykorú, azóta ő is ad vért rendszeresen.

Névtelen írta...

Én az alsó súlyhatáron vagyok, igaz, csak egyszer adhattam vért eddig, de a jövőben is fogok, amint újra tehetem. :) Hasonló okból, mint Ida...

Sofie írta...

Én idén adhattam először vért, mivel most értem el a súlyhatár alsó szélét. Egy rokonomnak volt szüksége vérre, elsősorban azért próbáltam meg. Mivel gyermekkorom óta asztmás vagyok és erre rendszeresen gyógyszert is szedek...nos, nem örült neki túlságosan a doktor, de saját felelősségre adhattam. Olyan jó érzés volt!

lomaquilt írta...

En nem adhattam vert nem tudom miert de a ferjem sokszor. Sajnos a munkahelyek megszunesevel ez a mozgalom is csokkent, pedig akkor nagyon sokan mentek. Vagy szervezni kellene mert sokan adnanak de nem tudjak hol es hogyan.

mmama írta...

Én amíg dolgoztam rendszeres voltam a Nagyvárad téri Kórházban.
Mindig szervezték, és mentem.
Utána aki aki akart haza mehetett.
Én mindig vissza mentem dolgozni.
Aztán én is beteg lettem és a gyógyszereim mellett nem adhatok, pedig szívesen tenném.
Utána mindig jobban éreztem magam.
Tiszteletem minden önkéntes véradóé !

Mehike írta...

Évek óta vagyok rendszeres véradó

KicsiKató írta...

Köszönöm a hozzászólásaitokat, jó volt olvasni egytől egyig:))

marywolf írta...

Annyira jó, hogy írtál róla. Én is terveztem, de csak akkor, amikor megint adhatok, mert ha jól tudom, akkor szoptatás alatt nem lehet, bár amennyit a fiam szopik, szerintem lassan mehetek is.
Eddig 13 szor adtam.
A gimiben, amikor negyedikesek lettünk, akkor az ofó elhívott minden 18 fölöttit vért adni, több mint tízen mentünk. Nem tudom, hogy a többiek azóta voltak-e, de én kifejezetten szeretek vért adni.
Itt Szegeden nincs igazán sor, amit abból a szempontból sajnálok, hogy lenne még kapacitás.
Sokszor van kinti véradás is, pl az egyetemi könyvtárban, itt sok a külföldi orvostanhallgató, és ők is mindig beállank a sorba, nem egyszer tolmácsoltunk nekik. A mellettünk levő általánosba is ki szoktak jönni, ami azért jó, mert ezeket hétvégére teszik, így az is el tud menni, aki hétköznap nem tud. Én is erre várok most, mert akkor van, aki vigyáz a lulkóra.

Szóval írj még ilyenkeről máskor is és csábítsunk sok embert vért adni!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails