2017. május 20., szombat

padlizsánkrém a la Kató

Mostanában totálisan függő lettem, ha padlizsánkrémről van szó... Sok verziót kóstoltam már, de muszáj megörökítenem az utókornak, melyik az az ízkombináció, ami nálam elvitte a pálmát.

Hozzávalók:
2 közepes padlizsán
1 nagyobb vagy két kisebb kápia paprika (kaliforniai sajnos (szerintem) nem jó, teljesen más ízhatás)
1 nagy vagy két közepes fej hagyma
4 duci gerezd fokhagyma
só, bors

Közepes hőfokra előmelegítem a sütőt.
Egy tepsibe sütőpapírt teszek és vékonyan kiolajozom azt (egy evőkanálnyit öntök bele és azt szétkenem egy konyhai törlőpapírral). Félbevágom a padlizsánokat és vágott felükkel lefelé a sütőpapírra teszem őket a paprikával együtt és kb. fél óra alatt addig sütöm, míg a paprika héja itt-ott kicsit megfeketedik. 

Hagyom, hogy lehűljenek annyira, hogy már meg tudjam fogni, közben olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát és fokhagymát. 
Ha jól megsült a padlizsán, könnyen lejön a héja, nekem elég, ha a széleken kicsit rásegítek késsel és legtöbbször egy-két nagyobb darabban le lehet húzni. Ha megvan, a húsa mehet egy késes robotgépbe. A paprika csumáját egyben ki lehet húzni, annak is leszedem a héját és a paprika mehet a padlizsán után a hagymával együtt. 
Sózom, borsozom és kissé darabosra vágom a géppel. 
3 napig biztos eláll, további eltarthatóságról nincsenek első kézből infóim. ;) Kenyéren paradicsommal és rukkolával a legjobb, de sült vagy nyers zöldségek mellé is remek. 

A sütési idő miatt macerásnak tűnik, de összesen pár perc melóval remek végeredményt kapunk, úgyhogy mindenképp kipróbálásra javaslom! :)

Jó étvágyat!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails