2012. október 5., péntek

internetes okosságok, 15. rész: A PICASA ELSŐ LÉPÉSEI ÉS HOMÁLYOSÍTOTT SZÉLŰ KÉP

A minap Adrival beszélgetve esett le, hogy a picasa használata nem olyan egyértelmű sokaknak, mint nekem. Az én gépemen alapprogram, újratelepítés során az első tíz között van, amit felrakok a gépre. Hát itt az ideje körüljárni a programot, azért is, mert az új verzió olyan klassz, hogy a régit használókat is biztatom, túrják le a gépükről az elavultat és használják a legfrissebbet, érdemes!

Szóval első lépésben keressünk rá arra, hogy "picasa 3.9 letöltés" és telepítsük a programot!

 Amikor elindítjuk, ez a képernyő fogad minket. Az alapbeállítás szerint a gépen található összes fotót beolvassa magának. Személyes véleményem (és kezdő tapasztalatom), hogy ez felesleges és a végén átláthatatlan rendszert fog eredményezni. Én a felsőre szoktam klikkelni, ilyenkor az asztalon lévő képeket olvassa be. Ennyi nekem épp elég, azután pedig az asztalra kimásolom azokat a képeket, amikkel dolgozni szeretnék.

 Ha beolvasta őket, ilyen lesz a program maga. Bal oldalon egy rendszer-szerű lista a mappáinkkal, majd a mappákra kattintva láthatjuk a bennük lévő képeket. Másoljuk ki az asztalra azt a képet, amin gyakorolni szeretnénk, azután a picasa önmagától frissít és kattintsunk a képre kétszer.

 Ez a szerkesztői oldal. Láthatjuk bal oldalon, hogy rengeteg beállítás közül választhatunk (a későbbiekben meg fogom mutatni a leggyakrabban használt kedvenceimet). Nekünk most a harmadik csoportra lesz szükségünk, kattintsunk a kis ecsetre.

 Itt találjuk középen a Lágy fókuszt, ő lesz a mi emberünk! Klikkeljünk rá, hogy előcsalogassuk a beállítási lehetőségeket.

 Láthatjuk, hogy miken tudunk változtatni. Minél nagyobb a méret, annál nagyobb lesz a nem homályos terület. A mennyiség növelésével egyre homályos lesz a kép széle.

 Ilyen az, ha a kép szélét homályosítjuk. Ha elértük a nekünk tetsző szintet, kattintsunk az Alkalmaz gombra, majd mentsük el a változtatásokat!

 Azonban ha a kép közepén lévő kis zöld célzóizét:)) elhúzzuk valamelyik szélére, úgy a fókuszálást is elmozdítjuk. Így ha a fotó tárgya valamelyik sarokban vagy a szélen van, húzzuk rá a zöld bigyót és homályosítsuk a maradék részt. Imádom!:)))Plusz egy:) Ha már itt vagyunk, nézzük meg a fotóból ceruzarajz trükköt, ha valaki szeretné kipróbálni magát varrógéppel, nehogy ez tartsa vissza:) Nyissuk meg a fotót, amit átkonvertálnánk és kattintsunk az ötödik csoportra (az a kis kék hátteres ecset).

 Itt találjuk a ceruzarajz opciót, ahol finomítani is tudunk a végeredményen, kiemelve a fontosabb (megvarrandó:))) vonalakat. 

8 megjegyzés:

Biloba írta...

Ahhoz képest, hogy én is ezt használom, sosem mélyedtem bele, hogy milyen lehetőségek vannak a programban. Hálás köszönet érte! Főleg a ceruzarajzosért!

szaberka írta...

Igen, bár én is ezzel képkezelek, mégsem ártana kicsit jobban elmélyednem benne...

florentine írta...

még, még, még:-)

Mammka írta...

Nekem a Picasa 3 van telepítve,az ugyanezeket tudja. vagy tévedek????segíts!:)

KicsiKató írta...

Jövök még picasás poszttal...:)

Mammka, szerintem kevesebbet tud, nézd meg, megvan-e pl. az itt bemutatott öt csoportnyi lehetőség a képszerkesztésnél. Én már áttelepítettem az újat mindkét gépen, de a régiben pl. tutira nem volt a ceruzarajz.

Mammka írta...

A Picasa 3-ban is van ceruzarajz,meg ez a tompított szél stb. Ez is már egy újabb verzió,kb.fél éve.

KicsiKató írta...

Ha már a tiedben is benne vannak ezek a lehetőségek, akkor hagyd fent nyugodtan! Az enyém ősrégi volt, így nagy volt az örömöm az új funkciók miatt:)))

Ariadne Műhely írta...

Egyelőre félkínai, de tettek mezejére fel! Nagyon köszi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails