2011. szeptember 28., szerda

netes okosságok, 10 rész: PINTEREST

Ma egy nagyon izgalmas oldallal jövök, ez pedig a Pinterest. Első ránézésre időrabló feleslegesség, de okosan használva megint csak sok időt spórolhat nekünk. Lássuk, mi ez és mire való! :)
A honlap maga így néz ki, tulajdonképp arra jó, hogy a számunkra kedves/érdekes/vicces netes tartalmakat - kép alapján - elmentsük, kategorizáljuk. Első körben kattintsunk a "request an invite"-ra, írjuk be az e-mail címünket és várjuk az értesítést a postaládánkban. (Én kétszer regisztráltam a gmail címemmel, egyszer se jött válasz, a freemailesre megérkezett 20 perc alatt, szóval ha napokig nem kaptok levelet tőlük, próbálkozzatok másik címmel, megéri a macerát!:)
Ha megvan a regisztráció, lépjünk be. Nagy vonalakban nézzük át a főlapot. A jobb felső sarokban találjuk a navigáló menüket, ahol rákereshetünk netes kapcsolatainkra, meghívhatunk barátokat.
Ha a nevünkre kattintunk, ott látjuk a "pin"-jeinket (tulajdonképp olyan ez, mint a design-tábla a falon, amire feltűzzük (pin) a számunkra kedves fotókat). Alatta ott vannak a board-ok, azaz a táblák (az alapkategóriák mellett magunk is elnevezhetünk új táblákat, pl. karácsony, ajándékötletek, kötő minták stb.).
A people-re kattintva meg tudjuk nézni, kik követnek minket (followers) és kiket követünk mi (people you follow).
Nézzük a kevésbé időrabló lehetőséget: a navigáló menütől jobbra van egy kis fehér rész (search), ahova beírhatjuk, mit keresünk. Én most arra kerestem rá, hogy homemade ornaments. Sajnos mivel rengeteg az angol nyelvű felhasználó, jobban járunk, ha eleve angolul keresünk, de magyarul is próbálkozhatunk!
Szétnéztem a találatok között és beleszerettem egy rénszarvasba. Ha a találatra húzzuk az egeret, megjelenik a like felirat (ezzel csak tetszésünket fejezzük ki), a comment (megjegyzést hagyhatunk az eredeti pin-nél) és a repin, ezzel a saját táblánkra tűzhetjük az ötletet, hogy később is szem előtt legyen.
Kattintsunk a repin-re, itt megadhatunk önálló leírást, kvázi jegyzetelhetünk a kép alá.
A kis nyílra kattintva kiválaszthatjuk a táblát, ahova tűzzük vagy akár új táblát is létrehozhatunk (create new board). A pin-re kattintva elmentjük (kitűzzük:).
Végignézhetjük azt is, miket tűztünk már ki, ehhez kattintsunk a boards-ra a jobb felső sarokban.
Láthatjuk, hogy az általam megjelölt táblára (christmas) rákerült a rénszarvas is. Az a jó ebben a rendszerben, hogy nem csak a képet menti el, a képre kattintva megjelenik az eredeti honlap, ahol találtuk. (Tehát nem kell lementeni egész tutorialokat, recepteket; képek alapján bármikor felkereshetjük az adott honlap épp aktuális lapját.)
Jön a kevésbé időbarát verzió, mikor csak úgy nézelődnénk:))) Ha a főoldalon (főoldalra mindig a pinterest feliratra kattintva jutunk el) a discussions-re kattintunk, ott láthatunk néhány nagyobb gyűjtőmappát, amikre ha ráklikkelünk, bizony órákra a monitor előtt ragadhatunk:))
És hogy az általunk talált netes tartalmakat hogy menthetjük el? Másoljuk be a keresőbe ezt a linket: http://pinterest.com/about/goodies/
Ott a különféle böngészőkre aktualizálva megtaláljuk, hogy helyezhetjük el a könyvjelzők között a "pin it" gombot. (pl. chrome-ban a beállítások/könyvjelzők-nélállítsuk be, hogy állandóan látható legyen a könyvjelzősáv, aztán jobb egérgombbal húzzuk fel a pin it gombot a könyvjelzők közé).

Ezután ha találunk egy tartalmat, amit elmentenénk, kattintsunk a pin it-re.
Rövidesen megjeleníti a honlap képeit (persze nem mindet, csak azokat, amik az adott oldalon láthatóak). Keressük meg a mienket, ami megtetszett:) Ha ráhúzzuk az egeret, megjelenik a pin this felirat.
Rákattintva felugrik egy kis ablak, ahol beállíthatjuk a mentés helyét és jegyzetelhetünk is a képhez (valamit mindenképp írnunk kell, másképp nem menti el a honlap).
Ha kész, megnézhetjük a pinterest-en belül a képünket (see your pin), elküldhetjük twitterre, de megjeleníthetjük facebookon is.
Megint csak a legfontosabb funkciókra jutott idő, de higgyétek el, csudahonlap ez! :) Ha van kedvetek, gyertek, próbáljátok ki (és keressetek meg, jelöljetek be, hogy én is minél több pint lássak!:)

ui.: ezer hála és köszönet Ányinak, aki annak idején felhívta rá a figyelmem:)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails