2011. március 22., kedd

netes okosságok, 8. rész: GOOGLE NAPTÁR

Ismét itt egy google program, ami sok mindenben a segítségünkre lehet, mégpedig a naptár. Ismétlem magam, de ez megint azoknak lesz jó, akik egyébként is viszonylag több időt tölt a gép előtt (bár valljuk be, melyik blogger ül keveset a monitort bámulva?:))

Íme, így néz ki ez a hetem a naptáramban (egyelőre:). Lehet angolul is használni, de gyorsan visszaállítottam magyarra, hogy a tutorial képeit ki tudjam nektek vágni.
Kezdjük az elején. Bejelentkezünk a google fiókunkba. Ezután ha megnyitjuk a google-t, google olvasót vagy a gmailt, a bal felső sarokban a google termékei közül ki tudjuk választani a naptárt. A beállításokat ezután a jobb felső sarokban keressük!
Az általános fülnél a legkülönfélébb alapbeállításokat megejthetjük, ezekről most külön nem szólnék, de ha valami nem világos, kérdezzetek nyugodtan kommentben vagy mailben. Ami nálam a google naptár (későbbiekben csak g.n.) kedvenc része, a 'naptárak'-rész. Ez - a saját naptárunkon belül - alnaptárakat jelöl, amolyan virtuális fiókokat, amikbe külön-külön kategorizálhatjuk az eseményeket. Fontos tényező, hogy itt is színezhetünk (kreatívak vagyunk, naná, hogy nem fekete-fehérben nyomjuk:), így rögtön elkülönülnek egymástól a kategóriák. Ötletadóként itt vannak az én naptáraim (a beállításoknál az általános fül mellett találjátok). Itt, ha lentebb görgetünk, létre tudunk hozni naptárakat, illetve meg is oszthatjuk - erre később még visszatérek!)
Na de kezdjük a naptár feltöltését. A g.n. különféle nézeteket ajánl - választhatunk napi, heti, de havi nézetet is. Ha belekattintunk valahova, megjelenik egy kis ablak, ahol nevet adhatunk a programunknak, elhelyezhetjük a megfelelő naptárban, de ha ennyivel nem elégszünk meg, kattintsunk a részletek szerkesztésére.
Itt aztán már tényleg minden van, mi szem-szájnak ingere. Az előzőeken túl megadhatjuk, egész napos programról van-e szó vagy egy adott intervallumban tart (pl. öttől hatig); leírást szerkeszthetünk hozzá (pl. ha bulit tartunk, ide már egyből jegyzetelhetünk is).
Az ismétlődésre kattintva egy nagyon hasznos funkció jön elő - nem kell az évfordulókat, szülinapokat, havonta esedékes orvosi kontrollokat vagy naponta előforduló eseményeket egyesével bepötyögnünk, megadhatjuk az ismétlődés kezdetét, végét és gyakoriságát is (én ezt használom az ünnepektől kezdve az olyan feladatokig, amik könnyen kimennek a fejemből - pl. Géza és Gizi olajozása:)
És akkor a megosztás. Hasznos lehet, ha szeretnél valakivel egyeztetni (nyilván közeli személlyel oszd csak meg az információt, nem kell fűvel-fával közölni, ha nyaralni megyünk vagy szülinapi bulit tartunk), de el tudom képzelni, hogy egyes naptárakat megossz a férjeddel, gyerekeddel, barátnőddel, munkatárssal. Ez azt jelenti, hogy ha megadtad a különféle naptárakat és mondjuk létrehoztál egy "ünnepek" nevűt, ahova gondosan feljegyezted a gyerek születésnapjától kezdve a házassági évfordulón át az anyós névnapját, az bizony hasznos lehet, ha a férjed látja pl.:)
Még egy fontos funkciót megemlítenék. Ha a naptárt nézzük, a bal oldalsó sávban ott vannak egymás alatt a különféle naptár-mappáink. Ha a nevükre kattintunk, fehérré válnak és a hozzá tartozó események eltűnnek a monitorról. Így - ha már nagyon kaotikus a helyzet - kiszortírozhatjuk, mely mappa elemeit szeretnénk látni, nem kell keresgélnünk a sok bejegyzett esemény közt. Természetesen ezt bármikor visszaváltoztathatjuk a nevére való újabb kattintással.

ui.: Itt most tényleg csak nagy vonalakban beszéltem a programról, sok hasznossága miatt szeretem még - pl. ha elmaradt egy találkozó vagy időben arrébb kell csúsztatnunk, nem kell kihúzogatni-átnyilazni, mint a papíron, egyszerűen rákattintunk bal egérgombbal és máshova húzzuk. Ezernyi a lehetőség itt, próbáljátok ki, ha van hozzá kedvetek!


10 megjegyzés:

Zazálea írta...

hát kész vagyok az okosságodtól, de komolyan...
(ne nevess: ScreenPrint-et hogy nyomsz?)vagy nevess, bánom is én, kell a jókedv :o)))

KicsiKató írta...

Szívesebben nevetek veled, mint rajtad! :)

Nem tudom, laptopot vagy normál billentyűzetet használsz, nálam a laptopon a felső sorban van, jobb felől, kb. 3-5. lehet, normál billentyűzeten meg a nyilak feletti gombcsoportnál, ált. az insert fölött.

Zazálea írta...

jó, megnyomom (PrtSc), és akkor mi lesz? mert itt semmi, pedig már nyomkodtam, ahányszor arra jártam :o)

KicsiKató írta...

Jah, kérlek szépen, ez az a kategória, ahol a nyomás nem elégséges:) Nyomás után nyisd meg a paint programot (remélem, van a gépeden, mindenesetre egy olyan program kell, amiben tudsz rajzolni) és nyomd meg a ctrl+v-t. Be fogja neked oda biggyeszteni az egész oldalt, aztán már csak ki kell vágnod azt a részt, amit szeretnél (persze nem kell, de lehet); paintben ez úgy megy, hogy kiválasztod, nyomsz egy ctr+c-t, új oldalt nyitsz meg és beilleszted azt a ctrl+v-vel. Mented és örülsz:)

opcionális: Ha a paintben úgy mentettél le valamit, hogy maradt mellette üres fehér paca, akkor a képet nyisd meg mondjuk microsoft offices picture manager-ben és ott le tudod vágni a felesleges sallangot róla (vagy általában bármelyik képszerkesztőben, csak ez fent szokott lenni a windows-os gépeken).

lomaquilt írta...

Nekem PrntScr-em van a paint programot nem találom. Igaz van egy Photoshopom, de hamarosan lejár. Ahhoz, hogy a paint programot telepitsem milyen néven kell keresnem?

KicsiKató írta...

esetleg futtass le rá egy keresést, az új windowsomon nálam se lett meg elsőre

Ha nincs telepítve, van online elérhető, ingyenes változata: http://letoltes.prim.hu/program/58504/

Innen tudsz magyar verziót telepíteni a gépre, kicsit más, mint az eredeti, de a mi célunkra tökéletesen használható.

Marcsi és Ági írta...

Google naptár nagyon jó! Már régóta használom, így minden reggel kapok magamtól egy e-mailt,hogy mit is nem kellene elfelejtenem. A leghasznosabb számomra, hogy jelez a villanyóra, gázóra, vízóra stb leolvasás esedékességéről hónapról hónapra.
print scrn -t word-be szoktam beilleszteni, majd a képre kattintva a képeszközök menüvel lehet rajta babráli. A jobb egér gomb a kérpe, mentés másként-el pedig utána képként tudom menteni.

Ági

Zazálea írta...

éjjel próbálkozom!

Abile írta...

Nagyon sok okos dolgot tanulunk tőled mostanában, ezért (is) szeretnélek megajándékozni egy ponttal:
http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html

Patak Cs. Gyöngyvér írta...

Szia!

Véletlenül keveredtem ide - google naptárból akartam kiokosodni. Nagyon hasznos a cikk! és közben megnézegettem, amiket csinálsz - nagyon szépek! :)
Köszi!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails