2011. március 22., kedd

netes okosságok, 8. rész: GOOGLE NAPTÁR

Ismét itt egy google program, ami sok mindenben a segítségünkre lehet, mégpedig a naptár. Ismétlem magam, de ez megint azoknak lesz jó, akik egyébként is viszonylag több időt tölt a gép előtt (bár valljuk be, melyik blogger ül keveset a monitort bámulva?:))

Íme, így néz ki ez a hetem a naptáramban (egyelőre:). Lehet angolul is használni, de gyorsan visszaállítottam magyarra, hogy a tutorial képeit ki tudjam nektek vágni.
Kezdjük az elején. Bejelentkezünk a google fiókunkba. Ezután ha megnyitjuk a google-t, google olvasót vagy a gmailt, a bal felső sarokban a google termékei közül ki tudjuk választani a naptárt. A beállításokat ezután a jobb felső sarokban keressük!
Az általános fülnél a legkülönfélébb alapbeállításokat megejthetjük, ezekről most külön nem szólnék, de ha valami nem világos, kérdezzetek nyugodtan kommentben vagy mailben. Ami nálam a google naptár (későbbiekben csak g.n.) kedvenc része, a 'naptárak'-rész. Ez - a saját naptárunkon belül - alnaptárakat jelöl, amolyan virtuális fiókokat, amikbe külön-külön kategorizálhatjuk az eseményeket. Fontos tényező, hogy itt is színezhetünk (kreatívak vagyunk, naná, hogy nem fekete-fehérben nyomjuk:), így rögtön elkülönülnek egymástól a kategóriák. Ötletadóként itt vannak az én naptáraim (a beállításoknál az általános fül mellett találjátok). Itt, ha lentebb görgetünk, létre tudunk hozni naptárakat, illetve meg is oszthatjuk - erre később még visszatérek!)
Na de kezdjük a naptár feltöltését. A g.n. különféle nézeteket ajánl - választhatunk napi, heti, de havi nézetet is. Ha belekattintunk valahova, megjelenik egy kis ablak, ahol nevet adhatunk a programunknak, elhelyezhetjük a megfelelő naptárban, de ha ennyivel nem elégszünk meg, kattintsunk a részletek szerkesztésére.
Itt aztán már tényleg minden van, mi szem-szájnak ingere. Az előzőeken túl megadhatjuk, egész napos programról van-e szó vagy egy adott intervallumban tart (pl. öttől hatig); leírást szerkeszthetünk hozzá (pl. ha bulit tartunk, ide már egyből jegyzetelhetünk is).
Az ismétlődésre kattintva egy nagyon hasznos funkció jön elő - nem kell az évfordulókat, szülinapokat, havonta esedékes orvosi kontrollokat vagy naponta előforduló eseményeket egyesével bepötyögnünk, megadhatjuk az ismétlődés kezdetét, végét és gyakoriságát is (én ezt használom az ünnepektől kezdve az olyan feladatokig, amik könnyen kimennek a fejemből - pl. Géza és Gizi olajozása:)
És akkor a megosztás. Hasznos lehet, ha szeretnél valakivel egyeztetni (nyilván közeli személlyel oszd csak meg az információt, nem kell fűvel-fával közölni, ha nyaralni megyünk vagy szülinapi bulit tartunk), de el tudom képzelni, hogy egyes naptárakat megossz a férjeddel, gyerekeddel, barátnőddel, munkatárssal. Ez azt jelenti, hogy ha megadtad a különféle naptárakat és mondjuk létrehoztál egy "ünnepek" nevűt, ahova gondosan feljegyezted a gyerek születésnapjától kezdve a házassági évfordulón át az anyós névnapját, az bizony hasznos lehet, ha a férjed látja pl.:)
Még egy fontos funkciót megemlítenék. Ha a naptárt nézzük, a bal oldalsó sávban ott vannak egymás alatt a különféle naptár-mappáink. Ha a nevükre kattintunk, fehérré válnak és a hozzá tartozó események eltűnnek a monitorról. Így - ha már nagyon kaotikus a helyzet - kiszortírozhatjuk, mely mappa elemeit szeretnénk látni, nem kell keresgélnünk a sok bejegyzett esemény közt. Természetesen ezt bármikor visszaváltoztathatjuk a nevére való újabb kattintással.

ui.: Itt most tényleg csak nagy vonalakban beszéltem a programról, sok hasznossága miatt szeretem még - pl. ha elmaradt egy találkozó vagy időben arrébb kell csúsztatnunk, nem kell kihúzogatni-átnyilazni, mint a papíron, egyszerűen rákattintunk bal egérgombbal és máshova húzzuk. Ezernyi a lehetőség itt, próbáljátok ki, ha van hozzá kedvetek!


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails