2009. április 21., kedd

ballagó tarisznya?

Jajjh, ne szidjatok, már megint kérdeznék...:) Ballagó tarisznyát szerintetek hogy szoktak varrni? Bélelik vagy szimpla anyagból szabják és visszaszegik a szélét? A nyolcosztályos gimi miatt csak egyszer ballagtam, így nincsenek nagy tapasztalataim.

No jó, igyekszem a varrógépem mellé, remélem, a következő bejegyzésemben már a legújabb varrományt mutogathatom nektek:))

16 megjegyzés:

Barbi írta...

Nem bélelik, vászonból vagy filcből láttam eddig. A vásznon általában nyomat van, a filcen hímzés, vagy filc ragasztott minta. :))) + pogácsa, fénykép, 1 forint valaha... :))

Bea írta...

Szerintem nem bélelik, az már túl "bonyolult". Esetleg vékony filc anyagból lehetne, és akár a színéről is varrhatnád, keskeny varrásszélességgel. Ha foszlós anyagból lenne, akkor pedig duplán visszahajtva lehetne szegni.

zazálea írta...

Szerintem sincs bélés.

Altair írta...

Nekem már négy is van ;o)

Az első a fedélnél rojtozott szélű lenvászon, amin egy cakkosra hímzett szélű madeira szalag van varrva és fölé az tól-ig dátum (nem is írom ide). :o)

A második fehér filc, amire piros magyaros rátét van ragasztva vagy nemezelve - nem tudom.

A harmadik sima fehér filc, rajta selyemszalag és vegytintás vagy milyen írás - elég szánalmasan fest.

A negyedik sima pöttyös pamutbatyu fakanálon.

Mindegyik kb. arasznyi széles csíkból van és eleje-hátulja-fedele két varrással kialakítva.

Bélés egyikben sincs. Ellenben van benne: pogácsamorzsa illetve folpackos pogácsa, 10 filléres illetve 1 forintos, névsor, iskola fénykép, a közgáz középiskolásban rövidre hegyezett gyorsíró ceruza, nem mindegyikben: só és bors (a fakanalas dietetikusban), idézet (általános iskolai ofőtől), knorros kötény (dietetikusi mellé kaptuk, nem fért bele), kitűző.

Ha én készítenék ilyet, szintén filcet választanék - esetleg jó tartású pamutot (közbélés - hm?), amire a dátumot mondjuk egy gomb közepű jojo-virág alól kilógó szalagra egy-egy ágára varrnám géppel.

Tegnapra: Hé! Ez nem ér! A textilekből régente 1 métert vettem, és éppen a Te javaslatodra (egyszer régen kérdeztem) mostanában csak fél métert. :o)

Ha textil tűzőtáblát készítek, akkor 1-1 méter vastag vatelint és szép pamuttextilt veszek (abból 3 tábla is kijön).

Gabella írta...

Nem bélelik!

A középiskolában nálunk az volt a divat, hogy a megvarrt tarisznyákat a harmadikosok kivarrják keresztszemmel, monogramosra. Annyira jó!

Most mérges is vagyok, hogy az oviban tömeggyártott tarisznya lesz a kis ballagóknak... :(

KicsiKató írta...

Köszönöm a segítségeket. Egy ovis ballagó csoportnak kellene tarisznya, a filc nem jöhet számításba, túl drága. Arra is gondoltam, ha már ovi, lehetne annyival formabontóbb is, hogy nincs fedele... Mert főleg a fedél miatt bizonytalanodtam el a sima szegéssel... Szerintem az úgy nem túl szép. Az is eszembe jutott, hogy egyenespánttal el lehetne szegni, és ez helyettesíthetné is az összevarrást és a ráhajtók se lenne így csúnya...

KicsiKató írta...

Altair, az anyagot meg pont azért kérdeztem, mert vidéki lévén általában rendelek. És most úgy szándékozok spórolni, hogy inkább spórolok pár havi részt és egyben veszek nagyobb tételt. Viszont eszembe jutott, mi lenne, ha most csak 40 centiket vennék, nagyobb tételnél nem keveset jelent, csak bizonytalankodom, nem fogom-e megbánni a tíz centit. Bár... eddig mindig csak tényleg foltokat vágtam ki a foltos anyagaimból, össefüggő részhez nem szoktam őket használni.

Judit írta...

Én oviba sokat varrtam már (óvónő vagyok) tarisznaféle szabással. Kivágtam egy négyzetlapot, körbeszegtem, és tarisznyásra felhajtottam, majd kétoldalt csak elgépeltem.A vállpántot pedig csak odavarrtam, belülre, nem rejtettem bele.

Kalex írta...

Lenvászonból v filcből készítik, de ha az ovinak készíted, ajánlhatom a karton anyagot. Azokból is van szebb és vastagabb, és mégsem olyan drága mint a filc. Hm? És még szegned sem kell! :o)

KicsiKató írta...

Ööööö, mért nem kell szegni a kartont?

Judit, bevallom, ezt nem értem, hogy hajtom és hova a négyzetet, hogy ballagó tarisznya legyen belőle:))

Altair írta...

Én értem, csak nem négyzet, hanem téglalap formában tudom elképzelni. Mondjuk 12(kész szélessége is)×9(eleje)+9(hátulja)+7(fedél) cm? Vagyis a téglalapból 9 cm-t felhajtassz és levarrod a két szélét.

És ha két eltérő színű anyagból csinálnád? A színével szembe fordított téglalapokat összevarrnád, kifordítanád és a kifordítási lyukat úgy igazítanád, hogy pont az oldalvarrásba essen? Az viszonylag egyszerű és nincs szegély, így szebb. Csak persze kétszerannyi textil kell... De a tartása is jobb lesz.

Gabella írta...

Régebben az oviban még saját készítésű tarisznyák voltak. Olyan volt pl. mint egy pici tornazsák. Összehúzható madzag, azzal akasztották a vállukra. Karton anyag, rávarrva kis hímzett figura a csoport állatkájával. (Katica, méhecske, maci, őzike, süni, csiga, nyuszi...)

Kalex írta...

A karton anyag sztem nem foszlik és nem kell szegni.... legalábbis mi sose szegtük :o)))

Judit írta...

megpróbálom mégegyszer:) hosszúkás négyzet alakot körbeszegsz simán, majd az egyik felét felhajtod kb. 15 cm-re, oldalt levarrod. A másik végét ráhajtod az lesz az előlapja, azt nem kell levarrni. válpánt pedig egy zsinór vagy valami ami oda van öltögetve csak belülre vhova.

KicsiKató írta...

Köszi, értem már:) A négyzet-téglalapnál akadtam el. Végül úgy tűnik, megszületett az egyetértés: keményebb vászonból lesz, az anyagából szabok egyenespántokat és azzal varrom körbe. Így csak formára kell hajtanom és a pántot felvarrva összevarrni. Idegenkedtem a szegéstől, nekem az nem igazán tetszik a ráhajtókájánál.

Névtelen írta...

Hosszúkás négyzet! :DDD

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails