2012. szeptember 17., hétfő

fényképből varrott kép - ahogy én csinálom

Nagyon rég tervezem ezt a tutorialt, körülbelül azóta, hogy ezt a képet megvarrtam anno. Végül is csak egy évembe telt, mire elkészült, de itt van, remélem, hasznos lesz!

Szeretném leszögezni, hogy ez csak az én módszerem, én így csinálom, biztos lehet másképp/szebben/egyszerűbben is. Mindemellett leszögezném azt is, mert hetente belefutok legalább egy ilyen témájú levélbe: nem, nem feltétlen olyan egyszerű, mint amilyennek látszik, legalább egy kis szabadgépitűzéses előélet nem árt hozzá, bár elismerem, hogy vannak őstehetségek. 

Na akkor lássuk a medvét.

Először is kell nekünk egy fotó, nagyjából mindegy milyen. 


Az ingyenes picasa programmal gyorsan és egyszerűen átalakíthatjuk ceruzarajzzá (de nyilván lehet más képalakító programokat is használni, a lényeg, hogy meglegyenek a segédvonalaink).

Ha ez megvan, nyomtassuk ki.

Egy vastagabb filccel emeljük ki a főbb vonalakat, amiket szeretnénk megrajzolni varrógéppel.

Én a legszívesebben lepedővászonra dolgozom, ennél a legkönnyebb átmásolni a rajzot. 

Tegyük alá a képet és egy vízre illanó filccel másoljuk át.

Ezután tegyünk a vászon alá papírvetexet, olyat, ami merevebb, tartása van. Gombostűzzük össze viszonylag sűrűn.

A varrógépünknél szükség lesz egy stoppoló/hímzőkarra, illetve le kell eresztenünk az anyagtovábbító fogakat. Bizonyos típusoknál tartozék egy kis műanyaglap, amit a fogakra téve kiiktathatjuk a működésüket. Opcionális, de én nagyon szeretek kesztyűben varrni. Párszáz forintba kerül a munkaruha-boltban, kis tapadótappancsok vannak a tenyerén, így könnyebben mozgatom az anyagot. Fontos még, hogy alulra-felülre ugyanazt a színű cérnát fűzzük be. Alapszabály, hogy a varrás elején-végén eldolgozzuk a cérnát. Én ehhez nagyon pici területen szoktam pár öltést végezni, majd meglátjátok a videókon.

Ha ez megvan, kezdődhet a móka. Úgy döntöttem, a hajjal kezdem, ott nagyjából mindegy, hogy dolgozom. Kiemelném, hogy ez azért nem szolgamunka, a szó nem felvágós módjában alkotás, így éltem az alkotói szabadsággal. Kingának ugyan nincs frufruja, de hülyén nézett volna ki, ha hátrafogott hajjal rajzolom meg, így kapott pár szál hajat a homlokába. :))


Ha ez megvan, jöhet az arc. Szerencsére a programmal elég stilizált, így nem kell minden vonást megrajzolni. Alapvetően a vonalakon 3-4-szer szoktam átmenni a géppel. Az egésznek a titka a kéz-lábsebesség összehangolása, de higgyétek el, ez csak gyakorlás kérdése!


Most jöhet a pulcsi. Előbb megint a határozott vonalakat rajzolom meg, ezután jöhet a kitöltés. Szerencsétlenségemre elég sokféleképp strukturált ruhát viselt Kinga aznap, így másféle módszerrel varrom ki az egyes területeket. A pulcsi simakötött felén hosszanti, majdnem párhuzamos, kissé hullámos vonalakat választottam, a pulcsi szélét erre merőleges hullámos vonalakkal töltöm ki.


A pólót kicsi, körkörös vonalakkal színezem ki.



Amit még meg szeretnék mutatni, az a betűkvarrása. Bevált nekem az a módszer, hogy háromszor megyek át a vonalakon, jobbra-balra-jobbra és aztán ugrok a következő szóra, a pöttyöket-vesszőket a betűk tetején pedig utólag varrom ki. Így van a legkevesebb eldolgozandó cérnaszál:)


Készen is vagyunk, most igyekezzünk minden kilógó cérnaszálat levágni:)

Ezután már csak annyi a dolgunk, hogy alaposan átáztassuk az anyagot hideg vízben, hogy kioldódjon belőle a sok filcnyom és hagyjuk, hogy megszáradjon.

Hát ez lett belőle:))

Ha van kérdésetek, szóljatok, igyekeztem részletes, de nem túl szájbarágós lenni.


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails