2011. február 17., csütörtök

netes okosságok, 5. rész: gmail használata és kihasználása:)

Ma egy olyan rendszerről szeretnék írni részletesen, amit sokan használunk, de talán nem használjuk ki eléggé. Ez pedig a gmail levelező rendszer.

Évek óta ezt használom, a freemail-es címem is erre irányítottam át. Nincsenek nagy leállásai, gyors és megbízható. Na, lássuk, mit is tud:)

Először is: ingyenes. Mivel a google az egész internethálózatot átszövi, sok helyen használható a google account-unk, vagyis a felhasználó fiókunk. Regisztrálni a www.gmail.com oldalon tudtok. Értelemszerűen kell pár adatot megadnunk és már van is fiókunk.

Megmutatom, az enyém hogy néz ki. Imádom, színes és áttekinthető amellett, hogy 3500-nál is több bejövő levelet tartalmaz.

Nézzük a beállítási lehetőségeket (a jobb felső sarok közelében keressétek).

Az általános lehetőségeken felül azokat szeretném kiemelni, amik megkönnyítik az életünket. Ilyen pl. a beszélgetések összefűzése, ez azt jelenti, hogy ha kaptok egy levelet, válaszoltok és arra is válaszol a feladó, nem külön-külön fogjátok látni, hanem az egy levélre adott válaszok csoportosítva lesznek. Sokat könnyít ez a funkció levelezőlista használatakor (amikor többen írnak vissza ugyanarra a levélre) vagy hosszas csevegésnél, megrendeléskor, amikor szeretnéd együtt látni a leveled és az arra kapott reakciókat.

Az asztali értesítés azt jelenti, hogy ha kapunk egy levelet és pl. elkezdünk rá válaszolni, a lap alján egy diszkrét kis ablak jelzi, ha a feladó időközben új levelet írt és egyből meg tudjuk nyitni a frissítéseket.

Sablon aláírást is be tudunk állítani, ha pl. szeretnénk, ha a blogunk vagy a meska boltunk címe minden címzetthez eljutna anélkül, hogy erre külön figyelnünk kéne, állítsuk be bátran, minden levelünk végére oda fogja a gmail biggyeszteni.

Az automatikus válasz amennyire hasznos, annyi kárt is okozhat. Első blikkre tanácsoltam volna, hogy ha elutaztok két hétre nyaralni, állítástok be és akkor minden bejövő levélre automatikusan megküldi a rendszer az általunk megírt levelet (pl. elutaztunk – éljeeeeeeeen! aug. 20. után válaszolok a leveledre), de a mai világban ne adjunk ki magunkról ilyen információkat nyilvánosan. Biztos vannak olyan esetek, amikor hasznos ez a funkció és akkor használjuk bátran, de általános szabály, hogy csak olyan adatokat, információkat közöljünk magunkról a neten, amit bátran elmondunk az utcán az ismeretleneknek is. (Netbiztonsági kiselőadás vége:)

A gmail egyik nagy előnye (szerintem) a címkézés. Ahogy teltek az évek, úgy lett egyre több címkém. Ha kapok egy levelet, elolvasás után egyből rá tudok húzni egy-egy címkét, így pár nap (vagy akár év) múlva egyből tudom, hogy ez a horgolós lányoktól jött, munkahellyel kapcsolatos vagy az internetszolgáltatómtól kaptam. Hogy milyen címkéket készítsetek magatoknak, azt nem tudom megmondani, de érdemes kihasználni ezt a funkciót, mindenkinek személyre szabottan. Ha a beállításokon belül, fent a címkékre kattintotok, itt látjátok majd az összeset, és azt is, hány beszélgetést rendeltetek hozzá. Na de nézzük sorban:

Nézzük a címkézés (és a színezés:) menetét: Ha kapunk egy levelet, nyissuk meg! Kattintsunk a címkékre, majd a létrehozásra. Adjuk meg a nevét és ezzel máris megjelöltük az adott levelet, illetve az oldalsávban is megjelenik az új címke.

Ezután jön a kreatív rész: kattintsunk rá az oldalsávban a neve melletti kis négyzetre! A kis színes négyzetekre kattintva használhatjuk a gyári beállításokat is, de akár személyre is szabhatjuk az egyéni színekre kattintva.

Itt beállíthatjuk a címke háttérszínét, illetve a betű színét is, így a lehetőségek száma szinte végtelen. Használjuk ezt bátran, legyenek a címkéink minél színesebbek. Sokkal áttekinthetőbb lesz így a levelesládánk, nem utolsó sorban még ránézni is sokkal kellemesebb:)

Nézzünk vissza a beállításokhoz! A rendszercímkéknél azt állíthatjátok be, mit szeretnétek megjeleníteni a gmail oldalatokon (a bal oldali sávban). Mivel a gmail spamszűrése nagyon jó, én pl. ezt, a kukát és még pár elemet kihagytam, ezek nem jelennek meg automatikusan és nem foglalják a helyet a saját, fontosabb címkéim elől. Ha lentebb görgetünk, ugyanígy végigjátszhatjuk ezt a saját címkéinkkel, amiket sűrűbben használunk, jelenítsük meg, hogy könnyebb és gördülékenyebb legyen a levelek megjelölése később. Természetesen ezeket a beállításokat is bármikor megváltoztathatjuk.

A többi lehetőség nem olyan fontos részünkre. Ha mindent megváltoztattunk, amit szerettünk volna, alul mentsük el.

A fontos levelet akár meg is csillagozhatjuk, ez gyakorlatilag ugyanazt a szerepet látja el, mint a címkézés, ha a csillagozott levelekre kattintunk, előhívhatjuk az összeset egyszerre. Ugyanígy, ha az oldalsávban bármelyik címkére klikkelünk, megjelenik az összes hozzárendelt levél. Nagyon hasznos segítség ez, ha tudjuk pl., hogy egy baráti levelet keresünk, de nem emlékszünk, mikor kaptuk, ha felcímkéztük, egyből ott lesz előttünk. Ráadásul a címkézés se nehéz: vagy a levél fölötti menüpontra kattintva választjuk ki a legördülő sorból a megfelelő(ke)t (igen, egy levélhez többet is hozzárendelhetünk), vagy pedig az oldalsávban egyszerűen rákattintunk és anélkül, hogy felengednénk az egér gombját, ráhúzzuk a levélre és ott engedjük el.

Amit még nagyon szeretek ebben a programban, az a keresési lehetőség. Nemrég pl. elküldtem egy érdeklődő levelet, de nem emlékeztem a címzett nevére, se az elküldés dátumára. Fogtam magam, megnyitottam a kimenő leveleket, felül beírtam a keresőablakba, hogy érdeklődés (arra emlékeztem, hogy ez volt a levél tárgya vagy tutira beleírtam a levélbe) és már ki is dobta a gmail a lehetőségeket. Ugyanígy ha pl. egy linket keresünk, amit valamelyik levélben láttunk, nyissuk meg a bejövő leveleket és írjuk be a kereső ablakba: http:// Egyből látni fogjuk az összes levelet, amibe beleírtak nekünk egy-egy linket.


Rengeteget lehetne még írni a levelező rendszerről, megpróbáltam a fő erényeit kiemelni. Ha van egy-egy konkrét kérdésetek a használatával kapcsolatban, arra szívesen válaszolok kommentben vagy levélben – már ha tudok. Én is csak egy átlagos felhasználó vagyok, aki viszont szereti, ha a használt programok nem keserítik meg az életét, hanem arra szolgálnak, amire kitalálták őket – megkönnyítik azt:)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails