2011. január 17., hétfő

gigantikus méretű házi tárgysátor

FIGYELEM, FIGYELEM! Hosszú poszt lesz, tele fotókkal, de ígérem, megéri végiggörgetni!

Történt, hogy tavaly végigsöpört kreatív körökben a házi tárgysátor-gyártás, én is megalkottam a saját példányomat, remek is volt pénztárcákhoz, apróságokhoz. Igen ám, de egy táska már csak kuncogott az apró doboz láttán, így továbbra is csak hétvégéken, nappali fényben tudtam fotózni a 20 centinél nagyobb darabokat. Elvileg nagy sátrat is lehetne csinálni papírdobozból, de ahhoz a., kéne nagy doboz; b., kéne egy nagy, üres hely a lakásban, ahol tárolhatom. Nekem egyik sem volt.

Valahol láttam egy nagyon jó ötletet, ikeás szennyestartó (amibe be is fogok ruházni), de a nagyobbacska táskákhoz még ezek a méretek is kicsik voltak. Elővettem hát csekélyke műszaki érzékemet és terveztem magamnak egyet. A tervekbe itt-ott hiba csúszott, de legalább nektek már nem kell ezekkel szembesülni a sajátotoknál.

Először is, azt találtam ki, két négyzetet összecsavarozok (egymás mellett picit elcsúsztatva kivitelezhető). Megfelelő anyagok hiányában kerestem egy majdnemönkéntjelentkező:) férfiút, aki egy-két napon belül már le is szállította a keretet. Íme:
Ha a képek alapján úgy látjátok, ezek nem négyzetek, nem a szemetek csal. 1x1 méterest akartam, de csak később jöttem rá, hogy ekkora nem fér be a szekrénybe (ez volt a cél, hogy védett helyen tárolhassam). Emiatt levágtuk az alsó 20 centit, így lett ilyen kis ruhaszárító jellege. Felül egy-egy madzaggal tudjuk beállítani, mennyire szeretnénk szélesre tárni majd a sátrat.
Csavarozása:
A fő erénye: összecsukva 100x80 centis helyet foglal el, mindössze 2-3 centi mélységgel! Simán befér az ajtó mögé, ágy alá vagy a szekrénybe!
Sokat gondolkodtam és kutakodtam, miből varrjak "tokot" a keretre, végül a fehér bélésselyem mellett döntöttem. Viszonylag kevéssé gyűrődik, nem túl erős szövésű, átengedi a fényt, de megszűri, nem mellesleg max. 500 ft métere. 4,5 métert vettem, hátha elszabom, végül bő másfél méter kimaradt.
A szabásnál további problémákkal szembesültem. Mivel a csavarozás a 20 centi levágása miatt elkerült a középpontból, ezért a talpainál csupán 36 centis a nyílás, felül viszont 52. Emiatt az oldalfalak nem négyzetesek, hanem hosszúszárú trapézra hajaznak. Ez nyilván nem probléma annak, aki szeret szabni, de mivel én kifejezetten utálok, sok időt elvett, mire megszerkesztettem az oldalakat. NB: A csavarozás a rudak közepére essenek, hogy az alsó és felső szélesség ugyanannyi legyen!!
Szabásmintához nem túl sokat számítottam rá, így is picit laza lett, lemértem a széleket, másfél centit számoltam varrásszélnek és fél centiket kényelmi ráhagyásnak. Picit ügyeskedni kell ahhoz, hogy rá tudjuk húzni a tokot, de megéri:) Ha rápróbáltuk és megfelelőek a méretek, egyszerű cikkcakköltéssel eltisztázzuk a varrásszéleket (azt hiszem, ha nem kiállításra szánjuk a művünket, itt nem kell túlzottan a szépségre törekedni:)
Ha ráügyeskedtük, pár öltéssel kell rögzíteni a csövekhez pár helyen...
... és a sarkoknál is, hogy ha összecsukjuk a keretet, ne essen le róla.
Khm, gyenge műszaki tudással rendelkező Kató előbb minden saroknál rögzítette, aztán egy darabig nem értette, miért nem tudja összecsukni... :) Tehát, NB: mondjuk az egyik négyzet alján egyáltalán ne rögzítsük (vagy pedig valamilyen szalagos, bontható megoldással)...
... a másik négyzet alján pedig igyekezzünk megint csak ideiglenes öltésekkel dolgozni vagy pedig úgy odaölteni, hogy arrébb tudjuk mozdítani a tokot. Ezen a képen a jobb felső sarokban láthatjátok, itt csak körbeöltögettem az anyagba bele-beleszúrva a csövet, így mobilis lett a rögzítés.
Egyelőre így használom, felülről megvilágítom az állólámpa olvasólámpájával. Idővel szeretnék hozzá a két oldalára venni egy-egy lámpát, mivel elég nagy, így kell a fény, hogy rendesen bevilágítsa.
A belsejéhez fogok venni polárokat, most egy fehér terítőt erősítettem a négyzet felső szárához, így szépen redőző háttereket is tudunk egyszerűen cserélgetni, elég a négyzet szárához begyűrni vagy biztosítótűvel rögzíteni. Csak az a lényeg, hogy jó hosszú legyen, így ez a textil lesz a hátterünk és az alapzat is.
Ez pedig egy utolsó felülnézet.

Remélem, hasznosnak találjátok. Bocsánat, nem volt már időm kivasalni, mielőbb meg szerettem volna már osztani veletek. Kérlek, ha megcsináljátok a saját verziótokat, írjátok meg, kíváncsi vagyok rájuk! Ha pedig valami nem világos, kérdezzetek bátran, amire tudok, válaszolok:)
Az én életem biztosan meg fogja könnyíteni, az év felében sötétben járok haza a munkából, így csak hétvégenként van (vagyis volt:) időm fotózni. Most már nincs több kifogás:)))

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails