2010. június 13., vasárnap

közös kötésre készülvén...

... mert ugye úgy mégsem mehetek június 20-án, vasárnap fél háromra a kecskeméti Angelo Café teraszán megrendezett nyilvános kötésre, hogy nincs saját festett fonalam?:))) [Ne feledjétek, Jucuunál lehet rá jelentkezni!]

Well, I had to dye some yarn for myself, we'll have a public knitting in my town next week:))


Rikkeréktől vettem nyers gyapjút, és a neten fellelhető festős leírásokat átbogarászva (pl. Ercsunál) nekiálltam. 3 technikát próbáltam ki:

I bought some Hungarian wool and tried 3 technics after reading some tuts (just like Ercsu's one):

Az első volt az italporos. Tapasztalataim a következők: iszonyatosan finom illata van, alig bírtam megmaradni mellette, folyton édességekre és gyümölcsökre vágytam:) A színt tényleg felszívja a gyapjú a folyadékból, az illata megmarad, színét egyáltalán nem ereszti. Vörös szőlőt, szamócát és erdei gyümölcsöt használtam.

First one was the most pleasurable. I used powder which can be made refresher. It smelled so good and as dying finished, the colour disappeared from fluid, it all migrated into the wool. It's colour- and smellfast:) I used red grape, strawberry and forest fruits.


Aztán jött a türkiz Colombus, ami papírja alapján zöldet ígért, feloldva azonban erős kék színe volt. Egy ötliteres befőttes üvegben festettem, amit beleállítottam a fazék vízbe, amit alacsony lángon forraltam. Egy idő után láttam, hogy a fazék vize is kék, de gőzöm nem volt, hogyan... Amikor kihűlt, kiderült a turpisság: egy az egybe levált az üveg alja, valószínűleg nem bírta a meleget és elpattant. Szerencsére ez a fonalon egyáltalán nem látszik, gyönyörű átmenetes lett a türkizzöld- és kék között, imádom. Ezt szeretném megkötni Ahama, Ercsu és a Barka fonal közös kötős projektjén.

Than came turquoise, which seemed to be green (as its paper said), but at reality seemed to be blue. I used a 5liters bottle which broke in half during the process, I don't know how... But upshot was a perfect transition between turquoise green and blue. I'm going to use this yarn in a Hungarian knitting challenge.


És persze lila nélkül sem maradhattam, nála 2-2 üvegben feloldottam a világos- és sötétlila Colombust, és szintén fazékban forraltam kb. 45 percig.

And of course I had to dye some lilac too, I used 2-2 bottles for dark and light lilac, I was boiling them in a bigger pot for 45 minutes.


Jó móka, de úgy tűnik, érdemes lesz előre festeni télre, fogalmam sincs, hogy lehet ezekkel elpepecselni a fürdőszobában, csöpögtek a fonalak mindenfelé.

It was so much fun, but I think I must work well in advance, 'cause I can't imagine how does this work in a bathroom during winter, yarns were dropping around.

Ez pedig itt a mai menü, némi töltött káposzta, valamint bordós-korallos és zöld fonalak:))

And here's the menu for today, some meal and new yarns:)


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails